De simkaart is het hart van je telefoon. Hij zorgt er namelijk voor dat je met je telefoon kan bellen, sms’en en internetten. Er zijn tegenwoordig twee soorten: de fysieke simkaart en de E-sim. E-sim wordt steeds vaker gebruikt en gaat het plastic kaartje op termijn misschien zelfs helemaal vervangen. Maar wat is E-sim precies en hoe werkt het? Dat lees je in dit artikel.
Verschillende soorten simkaarten
Het formaat van de fysieke simkaart is door de jaren heen nogal veranderd. De eerste kaart had de afmetingen van een pinpas. Deze werd opgevolgd door de standaard simkaart die met 25x15mm al een stuk kleiner was. Daarna kwamen nog de microsim (15x12mm) en de nano-sim (12,3×8,8mm).
De verschillende soorten simkaarten zijn soms lastig omdat ze hierdoor niet zomaar in elke telefoon passen. Heb je bijvoorbeeld net een nieuwe telefoon gekocht of juist gekozen voor een tweedehands exemplaar? Dan kan je huidige kaartje onverhoopt niet meer passen. Lees hier hoe je je simkaart in je telefoon plaatst.
Wat is een E-sim?
Sinds 2016 bestaat er een nieuw soort simkaart: de E-sim. E-sim staat voor Embedded Sim en is in je telefoon ingebouwd. Het is de opvolger van de fysieke simkaart. Langzamerhand brengen steeds meer fabrikanten smartphones uit die geschikt zijn voor de ingebouwde kaart.
Hoe werkt zo’n E-sim?
E-sim werkt heel makkelijk. Je provider koppelt de ingebouwde kaart aan je mobiele abonnement. Je moet hem voor gebruik meestal nog wel even activeren in de instellingen van je telefoon. Daarna gebruik je hem gewoon op dezelfde manier als een ‘normale’ simkaart.
Sommige telefoons met E-sim ondersteunen ook Dual Sim. Dat betekent dat je er twee telefoonnummers mee kan gebruiken, bijvoorbeeld een voor privé en een voor zakelijk gebruik. Superhandig!
De voor- en nadelen
E-sim heeft zowel voor- als nadelen. Doordat het in je telefoon is ingebouwd past het altijd.
Een ander voordeel is dat de digitale kaart herschrijfbaar is. Kies je bijvoorbeeld voor een ander (sim only) abonnement of stap je over naar een andere provider, dan worden je nieuwe gegevens gewoon op je telefoon gedownload.
Een nadeel is dat de pukcode van je telefoon niet op de E-sim staat. Dit is wel het geval bij een fysieke simkaart. De pukcode heb je nodig om je telefoon te ontgrendelen als je drie keer het verkeerde wachtwoord hebt ingevoerd. Je moet de pukcode meestal bij je provider opvragen om weer toegang tot je telefoon te krijgen.
Handig om te weten: er zijn momenteel nog niet zo heel veel providers die E-sim ondersteunen. De kans is dus groot dat het bij jouw telefoon niet kan en je een nieuwe nodig hebt als je het wil gebruiken.
Wat past het beste bij jou?
E-sim werkt dus anders dan de fysieke simkaartjes en biedt hierdoor ook andere mogelijkheden. Het beste kan je daarom de voor- en nadelen van verschillende simkaarten tegen elkaar afwegen om te zien welke het beste bij je telefoon past.
Add comment