iPhone 8 kopen? Hier moet je op letten (review)
De iPhone 8 is Apple’s 4,7 inch iPhone, met een geheel glazen achterkant, de mogelijkheid op te laden en een vernieuwd Retina-scherm. In de iPhone vinden we een A11 Bionic-processor, wat het kloppend hart van dit toestel vormt. Leuk, al die specificaties, maar wat kun je er nu concreet mee? Is deze iPhone iets voor jou?
De verkrijgbaarheid
Voordat we beginnen aan het technische gedeelte van de iPhone, is het goed om te weten dat deze iPhone 8 al een paar jaar oud is, en niet meer via Apple zelf te koop is. Wel bieden verschillende telecomwinkels het toestel nog aan. De opvolger van de iPhone 8 is de iPhone SE. Ook interessant om eens te bekijken.

Over het toestel: letten op de glazen achterkant
Voor het eerst sinds 2010, toen Apple de iPhone 4 en 4s uitbracht, heeft de fabrikant weer voor glas gekozen bij een smartphone. Dat was in dit geval ook een noodzakelijke beslissing, omdat de iPhone draadloos opladen moet ondersteunen. Het is dus niet alleen design, maar ook praktisch. Daarnaast onderscheidt de iPhone 8 zich met zijn glazen achterkant van andere smartphones, die veelal van aluminium worden gemaakt.
Het grote voordeel van glas is dat het mooier oogt. Je ziet geen antennelijnen meer en de coating raakt bij stoten niet beschadigd. Bij aluminium iPhones gebeurde dat nogal eens. Natuurlijk heeft glas ook nadelen: als je je iPhone laat vallen, is het glas waarschijnlijk al snel stuk. Hoewel Apple zegt dat dit toestel het meest breukbestendige glas ooit heeft, is het toch verstandig een hoesje te gebruiken. Geen probleem met opladen: je kunt gewoon door een hoesje heen opladen.

Het scherm: LCD
Terwijl alle moderne telefoons tegenwoordig OLED hebben, zit in de iPhone 8 nog een LCD-scherm. In de praktijk merk je daar niet zo veel van: Apple heeft echt zijn best gedaan om het scherm te perfectioneren, dus het kan de concurrentie prima aan. Je merkt het in de prijs van het toestel: smartphones met OLED-schermen zijn vaak iets duurder. Maar eerlijk is eerlijk: OLED zorgt ervoor dat zwart echt zwart is, en dat heeft deze iPhone niet.
Wel is er True Tone toegevoegd aan deze iPhone. Daardoor wordt de witbalans van het scherm aangepast aan het omgevingslicht. Daardoor is het scherm makkelijker af te lezen. Bij de ontwikkeling van True Tone is er rekening gehouden met hoe het menselijk oog kleuren verwerkt.

De camera: een betere kwaliteit
Natuurlijk is een camera voor iedere smartphone belangrijk. En zeker bij een iPhone mag je een goede camera verwachten. Ten opzichte van de voorgangers van de iPhone 8 is er wel een en ander verbeterd. Zo is de camerasensor groter, wat een positief effect heeft op de beeldkwaliteit. Door de grotere sensor zie je meer detail en minder ruis. De kleuren zijn wat duidelijker. Het doet soms een beetje denken aan Samsung, die vaak voor verzadiging en warme kleuren kiest als het op camera’s aankomt.
Heb je nu een oudere iPhone en wil je upgraden naar de iPhone 8? Dan zal de camera waarschijnlijk niet echt de grootste upgrade zijn. Als je voor een iPhone 8 met een uitmuntende camera wilt kiezen kun je beter voor de iPhone 8 Plus kiezen. Dit type biedt ook ondersteuning voor portretmodus en portretbelichting.
Voor de liefhebbers van specificaties: de camera van de iPhone 8 is een 12-megapixel camera aan de achterkant, met een diafragma van f/1.8 en 5x digitale zoom. Doordat de camera een hogere doorvoersnelheid heeft, wordt ruis ook wat meer onderdrukt.
Is de iPhone 8 snel?
Ondanks dat de iPhone 8 al een paar jaar oud is, kunnen we het nog steeds een snelheidsmonster noemen. De smartphone bevat dezelfde A11 Bionic-processor als de iPhone X en die is brandsnel. De processor heeft zes kernen; twee snelle en vier energiezuinige. Apps zijn helemaal geoptimaliseerd om goed met de processor te werken, waardoor je geen last hebt van vastlopers.
Qua werkgeheugen is de iPhone 8 niet heel royaal: er zit nog 2 gigabyte RAM in. Android-telefoons hebben vaak een veel grotere hoeveelheid RAM, maar bij de iPhone 8 is dat niet nodig. De software en hardware zijn zo goed op elkaar afgestemd, dat de maximale capaciteit wordt benut, zonder dat de telefoon traag wordt. Animaties lopen sneller dan bij de eerdere iPhones en apps starten net even sneller op.

De hele dag aan de slag dankzij de batterij
De iPhone 8 heeft een batterij van 1821 mAh. Klinkt weinig, maar is dat niet. Dankzij de energiezuinige kernen van de processor, kun je tot wel 12 uur aan de slag met je iPhone 8. Zelfs als je locatievoorzieningen hebt aanstaan en de kleur van het scherm zich automatisch aanpast. Gebruik je de telefoon vooral voor internetten en een paar apps? Dan kom je wel uit met de batterijduur. Maar laten we eerlijk zijn: Apple kan soms best nog wel wat meer innoveren als het gaat om batterijtechnieken. Een grotere batterij moet toch niet zo ingewikkeld zijn?
Handig is dat je met de iPhone 8 ook kunt snelladen. De beste resultaten behaal je met het opladen met een 29 Watt USB-C MacBook-lader. In een halfuurtje laad je de batterij tot 50 procent op. Standaard ontvang je een 5 Watt-lader, die geen snelladen ondersteunt. Dat je een lader met minder capaciteit ontvangt, komt doordat Apple heeft gekozen voor compactheid. Een dikke lader valt dan af.
Is het wat voor mij?
Als je nu een oudere telefoon hebt, ga je er met de iPhone 8 er zeker op vooruit. Vooral de snelheidsverbeteringen en de verbeterde camera zijn merkbaar. De iPhone 8 is helaas wel het toestel dat voor het eerst geen koptelefoonaansluiting meer heeft. Dus zul je op zoek moeten naar een kabeltje ertussen.
De iPhone 8 is niet Apple’s grootste innovatie. Het heeft nog hetzelfde design sinds de iPhone 6, en als je een iPhone 7 hebt, merk je het verschil niet echt. Wel heeft het toestel nog een thuisknop en geen volledig scherm. Zeker voor de oudere gebruiker is deze iPhone wat makkelijker te bedienen dan een rand- en knoploos toestel.
Tegenwoordig is de prijs ook nog wel te doen. Een wat oudere iPhone betekent een lagere prijs, maar het toestel kan nog wel even mee. Ben je op zoek naar een groter scherm, beter specificaties en vind je het fijn om met een volledig scherm te werken? Dan kun je misschien beter kijken naar toestellen die na de iPhone 8 zijn uitgekomen.
Nog meer besparen? Dan kun je ook eens kijken naar een refurbished iPhone 8. Dit is een toestel dat al eens is gerepareerd, maar aan de hoogste standaarden voldoet. Dat houdt in dat deze gewoon goed werkt, terwijl je een fractie van de prijs betaalt.
Add comment