Google Chrome komt met eigen adblocker

Niemand vindt advertenties op het internet leuk. Vooral op het kleine scherm van een smartphone zijn ze een grote bron van ergernissen. Gelukkig hebben we daar Google! Google neemt vanaf 15 februari een deel van deze ergernissen weg. Google Chrome, ’s werelds meest gebruikte internetbrower, krijgt dan een automatische adblocker, waardoor je de vervelendste advertenties automatisch niet meer te zien krijgt. Daarnaast bespaar je zo op de data van jouw telefoonabonnement.

Vervelende advertenties
Google heeft in samenwerking met onder andere adverteerders zoals Facebook, Microsoft en The Washington Post en 40.000 gebruikers van Google de Coalitie voor Betere Advertenties opgericht. Hierin staan richtlijnen voor goede en slechte advertenties. De slechte advertenties zijn onderverdeeld in de categorie desktop en mobiel. Voor de desktop heeft Google er vier: advertenties met video’s die automatisch geluid afspelen, grote schreeuwende advertenties die niet of pas na een bepaalde tijd weg gaan en pop-ups. Mobiele gebruikers hebben zelfs acht soorten storende advertenties. Het rijtje van vier van de desktop wordt nog aangevuld met reclames die constant bewegen en knipperen, reclames waar je langs moet scrollen en advertenties die het grootste deel van je scherm vullen. Deze advertenties zullen dus binnenkort niet meer zichtbaar in Chrome.

Minder advertenties is uiteraard een goed iets, maar het aantal reclames dat onder deze maatregel zal worden verwijderd, is heel klein volgens Google. Van de 100.000 onderzochte websites in Amerika en Europa, valt er “slechts” 0,8% in de categorie met vervelende websites. Ook zijn niet alle advertenties gelijk geblokkeerd. Websitebouwers kunnen nog controleren bij Google of ze daadwerkelijk in de vervelende categorieën vallen. Als dat zo is, hebben ze nog 30 dagen om de reclames aan te passen voordat ze daadwerkelijk geblokkeerd worden. Grote kans dat je dus nog reclames blijft zien, zelfs na de update.

Update
De update voor Google Chrome wordt vanaf 15 februari uitgerold en staat binnen enkele dagen tot een aantal weken op alle Android-smartphones met Chrome. Als je de update hebt geïnstalleerd en je een website met irritante reclame opent, verschijnt onderaan in beeld een melding dat er een of meerdere advertenties geblokkeerd worden. Als je op die melding klikt, kan je nog aangeven of de website in de toekomst geblokkeerd moet worden. Kranten in Amerika hebben ondertussen al kritiek geuit op de nieuwe maatregel van Google. Ze vinden dat Google hiermee nieuwe regels oplegt aan iedereen, die Google zelf heeft bedacht.

Vinden jullie het een goede update of hebben jullie geen last van vervelende reclame?

Daniel Joe Heemskerk

Add comment

Volg ons

Volg onze sociale media accounts op direct op de hoogte te zijn van de laatste smartphonetrends.