Zo bespaar je eenvoudig op je maandelijkse data

Zo bespaar je eenvoudig op je maandelijkse data

Videos kijken, media uploaden of online leuke telefoonhoesjes laten bedrukken: de MB’s vliegen iedere maand de deur uit. Vooral zonde wanneer je bedenkt dat een groot gedeelte ongemerkt opgaat. Daar weet je vast wel leukere dingen mee te bedenken! Stel daarom een limiet in op je smartphone, of vraag bij je provider om een melding wanneer je deze dreigt te overschrijden.

Met de volgende tips bespaar je gemakkelijk MB’s en geniet je nog langer van je kostbare bundel. In ieder geval doe je er goed aan te controleren welke apps toestemming hebben om op de achtergrond te draaien en dit eventueel uit te schakelen.

Zo gaat je accu ook nog eens langer mee. Wanneer je sommige apps bewust wél wilt laten updaten, zoals het ontvangen van mail, stel dan in dat dit alleen gebeurt wanneer je bent verbonden met WiFi.

  • Media bekijken

Leuk, al die Whatsapp groepen. Maar dit betekent vaak wel dat je wordt overspoeld met video’s en beeldmateriaal. Door ervoor te kiezen deze niet automatisch te downloaden naar je device, bespaar je enorm op je verbruik. Mocht je een afbeelding toch graag willen hebben, dan kun je er altijd handmatig voor kiezen toch te downloaden.

  • Foto en video

Zelf verstuur je natuurlijk ook wel eens het een en ander. Wanneer de afbeeldingen slechts voor digitaal gebruik zijn, check dan voor verzenden de afmetingen en de kwaliteit. Dit maakt voor het verbruik van je data een hoop verschil. Verkleinen gaat eenvoudig via een bewerkingsapp.

Verklein je de afbeelding liever niet, kies er dan voor deze te verzenden per mail. Ook automatische backups van je bibliotheek, of het uploaden van bestanden zijn echte data-verslinders. Kies ervoor dit handmatig te doen of alleen via WiFi. Een alternatief is het gebruik van een USB To-Go stick.

Deze werkt niet alleen als back-up, maar vergroot ook nog eens aanzienlijk het geheugen van je smartphone.

  • Toepassingen

Er bestaan handige apps die je helpen bij het besparen van data, zoals ZDBox en Onavo. Deze sluiten automatisch andere apps af wanneer de telefoon wordt vergrendeld en comprimeren informatie die je up- en download tot een compacter formaat.

Ook reclames maken ongemerkt gebruik van je verbinding. Download hiervoor een ad-blocker. Deze voorkomt in-app reclames en daarmee ongewenst verbruik van data. Download bij het gebruik van navigatie apps de benodigde kaarten eenmalig via WiFi of maak ze offline beschikbaar. Zo heb je altijd de nodige informatie bij de hand om op terug te vallen.

  • Social Media

Van alle apps zijn die van Social Media toch wel het meest populair. Maar telkens ‘even’ je tijdlijn door scrollen tikt flink aan in je gebruik. Stel in dat foto’s en videos niet automatisch worden gedownload, of alleen via WiFi. Ditzelfde geldt voor het afspelen van video’s via streamingdiensten. En moet je tussendoor toch even een video bekijken, bijvoorbeeld voor het aanbrengen van een Panzerglass screenprotector? Stream dan altijd in de laagst mogelijke kwaliteit.

  • Instellingen en updates

Je smartphone maakt zelf ook regelmatig gebruik van je netwerk. Namelijk met het updaten van het systeem of aanpassingen in de software. Ook deze zijn alleen via WiFi beschikbaar te maken.

En tot slot: het is ook nog altijd een mogelijkheid om een extra device mee te nemen. Een losse iPod, een ‘ouderwets’ boek of reisspelletje voor in de auto. Zo kan je smartphone eens wat vaker opgeborgen blijven in zijn Lenovo C2 Power telefoonhoesje.

Stijn Belmans

Technologiefan, communicatiegeek, Wordpressontdekker. Dat ben ik samengevat in 3 woorden. Meer weten? Check mijn artikels of mijn website.

Add comment

Volg ons

Volg onze sociale media accounts op direct op de hoogte te zijn van de laatste smartphonetrends.