Wat is VPN op mobiel?

Wat is VPN op mobiel? 4 vragen en antwoorden over toegang op afstand

VPN is het Engelse acroniem voor “Virtual Private Network”. Zoals de naam al aangeeft, is het een mechanisme waarmee communicatie kan worden afgebakend tussen mobiele telefoons, computers en andere toestellen die beperkte toegang hebben tot het netwerk in kwestie, gewoon door gebruik te maken van de nodige inloggegevens. Het is een manier om verschillende apparaten via het internet met elkaar te verbinden, waarbij de gegevens, die gecodeerd worden, beter worden beveiligd en het voor derden moeilijk wordt gemaakt ze te onderscheppen.

Een van de mogelijke toepassingen van VPN is toegang op afstand tot bedrijfsnetwerken, die veel gebruikt wordt voor het thuiskantoor systeem. Het is een economisch alternatief, aangezien het aansluiten van alle apparaten via kabels veel duurder kan zijn. In dit artikel hebben wij vier vragen en antwoorden voorbereid over hoe android VPN en ios VPN werkt. Bekijk ze!

1. Hoe werkt VPN op mobiel?

Een van de voordelen van het gebruik van Android VPN en IOS VPN is het verzekeren van de veiligheid van jouw gegevens, bijvoorbeeld wanneer je verbinding maakt met openbare Wi-Fi-netwerken, die jouw telefoon kunnen blootstellen aan hackers en malware. Ook jouw zoekopdrachten, downloads en uploads worden gedaan met meer privacy.

Afhankelijk van de regio van de planeet waar je zich bevindt, kan bepaalde inhoud om redenen van geo beperking worden geblokkeerd. Gebruikers kunnen zich tot het particuliere netwerk wenden om toegang te krijgen tot inhoud uit hun eigen land.

2. Hoe gebruik je VPN op een mobiele telefoon

Om android VPN te gebruiken, moet de gebruiker op het tandwielpictogram gaan staan, dat zich op de meldingsbalk bevindt. Tik onder “Instellingen” op de optie “Meer”. Zoek naar “VPN” en tik op “VPN-profiel toevoegen”. De gebruiker moet de gevraagde gegevens invullen, die worden verkregen van de aanbieder van toegang tot het netwerk in kwestie.

Om ios VPN te gebruiken, wordt de configuratie gedaan in “Instellingen”. Zoek in “Algemeen” naar “VPN” en tik dan op “VPN-configuratie toevoegen”. Selecteer het soort protocol, vul de gevraagde gegevens in en voltooi de operatie.

3. VPN, toegang op afstand en alternatieven

VPN is een veelgebruikt alternatief voor toegang op afstand tijdens kantoorwerk thuis. Hiermee kan de gebruiker verbinding maken met het bedrijfsnetwerk en toegang krijgen tot beperkte platforms voor werknemers.

Het vergemakkelijkt het delen van gegevens tussen twee apparaten, en maakt het ook mogelijk deel te nemen aan presentaties, altijd via beveiligde, met een wachtwoord beveiligde verbindingen.

4. Verbindingssnelheid

Een van de twijfels die rijzen, heeft te maken met de verbindingssnelheid. Immers, als het netwerk versleuteld is en toch via andere servers loopt, zal de snelheid niet dezelfde zijn als wanneer het een rechtstreekse verbinding zou zijn, zonder afwijkingen.

Elke dienst heeft zijn eigen snelheid, omdat die afhangt van zijn structuur. Met andere woorden, de snelheid hangt af van de gekozen server en het aantal mensen dat tegelijkertijd toegang heeft tot die server.

Over het algemeen kunnen we echter zeggen dat snelheden geen probleem zijn bij gebruik van VPN. De snelheidsvermindering is gering en gaat niet ten koste van de kwaliteit van de verbinding.

Conclusie

Als je vaak openbare netwerken en open wi-fi’s gebruikt, inhoud uit andere landen moet bekijken die per regio beperkt is of gewoon niet wilt dat bedrijven en anderen alles volgen wat je op het internet doet, is het installeren van een VPN op jouw smartphone essentieel voor jouw veiligheid.

De bescherming van jouw gegevens online wordt immers een steeds belangrijkere noodzaak

Stijn Belmans

Technologiefan, communicatiegeek, Wordpressontdekker. Dat ben ik samengevat in 3 woorden. Meer weten? Check mijn artikels of mijn website.

Add comment

Volg ons

Volg onze sociale media accounts op direct op de hoogte te zijn van de laatste smartphonetrends.