VPN on je smartphone

Een VPN op je smartphone, hoe werkt dat?

VPN is een fenomeen dat de afgelopen jaren steeds meer naamsbekendheid geniet. VPN staat voor Virtual Private Network. In principe is het een manier om je eigen privé dataverkeer-tunnel op het internet te creëren. Door verbinding te maken met VPN, zorg je ervoor dat al je internetverkeer wordt omgeleid via een server van de VPN-provider. Daarbij wordt je dataverkeer versleuteld met een encryptiesleutel. Ook krijg je een nieuw IP-adres toegewezen, namelijk dat van de VPN-server. Jouw eigen IP-adres blijft verborgen. Maar wat heb je daar precies aan?

Waarom een VPN nuttig is

Een VPN is nuttig om verscheidene redenen. De encryptie zorgt ervoor dat het dataverkeer niet meer zomaar onderschept en afgelezen kan worden door derden. Dit biedt extra bescherming tegen bijvoorbeeld hackers, maar ook tegen andere partijen die geïnteresseerd zijn om jouw internetgedrag in te zien. Denk aan overheden, je huisgenoten, je internetprovider of je baas. Door de versleuteling is het dataverkeer niet meer afleesbaar.

Een tweede reden waarom een VPN nuttig is, heeft betrekking op het feit dat je een nieuw IP-adres krijgt toegewezen en je eigen IP-adres verborgen blijft. Simpelweg biedt dit je anonimiteit op het internet. De sites die je bezoekt kunnen jou niet meer herkennen aan je IP-adres, maar in plaats daarvan wordt je een incognito bezoeker met een nietszeggend IP-adres. Dit weerhoudt online advertentieplatformen er bijvoorbeeld van een profielschets van je te maken en alles over je te weten te komen. In plaats van jouw IP-adres zien ze het IP-adres van de VPN-server waar je gebruik van maakt, en je online gedrag valt niet meer te herleiden tot jou.

Praktische toepassingen van een VPN

Een VPN biedt dus beveiliging en anonimiteit in de vorm van een nieuw IP-adres. Wat zijn enkele praktische toepassingen van een VPN? Met een VPN kan je veilig en anoniem surfen, streamen en downloaden. Je data kan niet meer zomaar onderschept worden en je identiteit blijft verborgen. Ook kan je geografische restricties en internetcensuur omzeilen. Heb je bijvoorbeeld wel eens meegemaakt dat een YouTube video niet beschikbaar was in het land waar je je bevond? Met een VPN-verbinding wordt je dataverkeer heel gemakkelijk omgeleid via een ander land, en je geniet daarbij van alle voordelen en vrijheden die er in dat andere land gelden. Dus je kan net doen of je in een land zit waar desbetreffende YouTube video wél beschikbaar is. En zo kan je dat voor veel meer websites en streamingdiensten toepassen. En je kan het ook gebruiken om bijvoorbeeld goedkoper te winkelen online, omdat de prijzen van online shops nogal een fluctueren op basis van het land waar je je bevindt. Voor meer informatie over de voordelen van een VPN kan je altijd even kijken op vpngids.nl.

Welke VPN is geschikt voor je smartphone?

Er zijn ontzettend veel VPN-aanbieders. In de Play Store en App Store vind je veel gratis opties, maar daar zitten ook veel apps tussen van discutabele kwaliteit. En sommige gratis VPN-apps zijn ronduit schadelijk, in de vorm dat ze malware en spyware op je toestel installeren. Gelukkig zijn er genoeg VPN-aanbieders die kwaliteit bieden. De meeste grote VPN-aanbieders hebben daarnaast mooie applicaties voor iOS en Android. Ben je op zoek naar een VPN voor je smartphone, dan is het een goede optie om een overzicht te raadplegen met betrouwbare, kwalitatieve en snelle VPN-aanbieders die een goed functionerende iOS- en Android-applicatie aanbieden.

Stijn Belmans

Technologiefan, communicatiegeek, Wordpressontdekker. Dat ben ik samengevat in 3 woorden. Meer weten? Check mijn artikels of mijn website.

Add comment

Volg ons

Volg onze sociale media accounts op direct op de hoogte te zijn van de laatste smartphonetrends.