Tips voor de beveiliging van je smartphone

Tips voor de beveiliging van je smartphone

Je smartphone is niet meer compleet zonder allerlei (gratis) apps. Je staat er waarschijnlijk niet bij stil, maar eigenlijk is het heel gek dat je zomaar gebruik kunt maken van allerlei nuttige apps zonder dat je daarvoor hoeft te betalen. Of betaal je toch, maar op een andere manier? Aan gratis apps ben je geen geld kwijt, maar je verliest wel iets anders, namelijk je privacy. Veel apps vragen om de inhoud van je adresboek, je berichten en sommigen willen zelfs toegang tot je foto’s. Hiermee lever je dus behoorlijk wat privacy in. We geven je daarom enkele tips om jezelf beter te beschermen.

Bepaal zelf welke informatie je afgeeft.

Veel apps vragen bij installatie om toegang tot bepaalde informatie. Soms is dat heel logisch, bijvoorbeeld wanneer Tinder je om toegang tot je Facebook account vraagt. Sommige apps vragen echter informatie van je die niet logisch is. Dit is heel makkelijk te weigeren via je instellingen. Ga via Instellingen naar Privacy en kies bijvoorbeeld je adresboek. Je ziet dan gelijk welke apps je toegang geeft tot deze informatie. Ben jij van mening dat bepaalde apps je contactenlijst niet mogen inzien, dan kun je ze direct de toegang weigeren.

Lees de reviews in de appstore

Om de betrouwbaarheid van een app te onderzoeken, is het slim om in de appstore bij de reviews te kijken. Hoe vaak is de app al gedownload, wat vinden mensen ervan, welke ratings krijgt de app? Al deze informatie kan je helpen om de veiligheid en betrouwbaarheid van een app te beoordelen. Kijk bij installeren echter ook goed naar wat de app van je vraagt aan informatie en hoe logisch of redelijk dit verzoek is.

Schaf de betaalde versie aan

Betaalde versies van apps willen minder vaak toegang tot je privégegevens. Bij gratis apps worden jou persoonlijke gegevens gebruikt om gericht te adverteren. Op deze manier verdienen ontwikkelaars van gratis apps hun geld. Wees dus niet te naïef. Als een gratis app te mooi lijkt om waar te zijn, dan is dit meestal ook het geval. In de meeste gevallen zal er een adertje onder het gras zitten en zal je behoorlijk inleveren op je privacy.

Stijn Belmans

Technologiefan, communicatiegeek, Wordpressontdekker. Dat ben ik samengevat in 3 woorden. Meer weten? Check mijn artikels of mijn website.

Add comment

Volg ons

Volg onze sociale media accounts op direct op de hoogte te zijn van de laatste smartphonetrends.