Telefoon abonnement zonder Preventel toetsing

Telefoon abonnement zonder Preventel toetsing

Wie een telefoonabonnement wil afsluiten, krijgt te maken met Preventel. Deze stichting dient als een soort controlepunt. Providers kunnen bij Preventel controleren of een potentiële nieuwe klant geen openstaande schulden bij andere providers heeft en niet nog een telefoon aan het afbetalen is. Misschien vraag je je af wat Preventel is, wat deze stichting doet en wat het verschil is met BKR. In dit artikel geven we je de antwoorden op deze vragen.

Wat is Preventel?

Preventel is een stichting, die bestaat uit een samenwerkingsverband van 8 telecomaanbieders. Onder meer BEN, Tele2, T-Mobile, KPN, Vodafone, Hollandsnieuwe en Telfort zijn aangesloten bij deze stichting. Deze providers hebben zich aangesloten bij de stichting omdat ze het belangrijk vinden dat consumenten en zakelijke consumenten geen verplichtingen kunnen aangaan voor telefonie, die ze niet na kunnen komen. Denk bijvoorbeeld aan een te duur abonnement, of een te dure telefoon bij een abonnement.

Wat doet Preventel?

Preventel registreert klanten als ze een openstaande vordering hebben. Wie een nieuw abonnement afsluit, wordt eerst door deze stichting getoetst. In de meeste gevallen worden nieuwe klanten gewoon goedgekeurd. Als er een goede reden is om je niet als klant toe te staan, word je afgewezen. Dit gebeurt bijvoorbeeld als je te veel abonnementen op naam hebt bij andere providers. Het komt ook voor bij personen die in het verleden betalingsproblemen hadden.

Hoe weet je nu of je geregistreerd staat bij Preventel? Dat kun je tegenwoordig heel gemakkelijk opvragen. Je kunt schriftelijk om informatie verzoeken. Soms vind je het ook terug in je eigen administratie. Als je bijvoorbeeld nog een abonnement met telefoon aan het afbetalen bent, heb je een registratie. Als je een registratie wilt voorkomen, kun je beter een sim only abonnement nemen.

Het verschil tussen Preventel en BKR

Het Bureau Krediet Registratie (BKR) en Preventel worden nogal eens verward. Dit zijn twee verschillende organisaties. Het BKR registreert alle leningen in Nederland. Preventel richt zich alleen op het aanbieden van telefoonabonnementen. Alle kredietverstrekkers hebben de plicht om een lening te melden bij BKR. Beide stichtingen  controleren of consumenten geen leningen aangaan die ze niet kunnen betalen.

Zowel Preventel als BKR heeft als doel om betalingsproblemen te voorkomen. BKR richt zich alleen op particulieren, maar Preventel controleert ook zakelijke consumenten.

Een telefoonabonnement afsluiten zonder toetsing

Niet alle providers gaan bij alle abonnementen tot toetsing over. Daardoor kun je ook een telefoonabonnement zonder Preventel toetsing afsluiten. Een dergelijk abonnement heb je al vanaf 2,50 euro. Naast een abonnement kun je ook rondkijken voor een prepaidkaartje. Bij prepaidkaarten doet een provider ook geen check. Dat kan ook niet, want de meeste kaarten zijn anoniem. Er is een tijdje sprake geweest van een verbod op anonieme prepaidkaarten, maar dit is uiteindelijk niet doorgegaan.

Stijn Belmans

Technologiefan, communicatiegeek, Wordpressontdekker. Dat ben ik samengevat in 3 woorden. Meer weten? Check mijn artikels of mijn website.

Add comment

Volg ons

Volg onze sociale media accounts op direct op de hoogte te zijn van de laatste smartphonetrends.