De simkaart. Onmisbaar bij mobiele telefonie. Of je nu gebruik maakt van een abonnement mét smartphone of voor sim only kiest: je gebruikt een simkaart. Maar wat weten we nu eigenlijk over deze kleine chip?
Wat is de simkaart precies?
Een simkaart is een plastic kaartje met daarop een kleine chip die je in je telefoon kunt stoppen. De simkaart is een kaartje waarmee de telefoon verbinding maakt met het netwerk van de aanbieder.
Zonder simkaart is het niet mogelijk om te bellen. Daarom is het belangrijk de juiste simkaart bij de juiste telefoon te hebben. Er zijn verschillende soorten simkaarten. Daarom is het belangrijk het juiste formaat simkaart bij je aanbieder te bestellen. Gelukkig zijn er tegenwoordig wel steeds meer aanbieders die een 3-in-1 simkaart aanbieden. Je kunt dan zelf kiezen welk formaat je nodig hebt.
Hoe werkt een simkaart?
Een simkaart werkt heel eenvoudig. De simkaart krijg je altijd van je provider uitgereikt. Met een simkaart maak je verbinding met het mobiele netwerk van de aanbieder. Zonder dit kleine kaartje is het niet mogelijk om te bellen of te sms’en. Mobiel internetten zal ook niet gaan.
Een simkaart heeft een chip. Deze chip wordt uitgelezen door een onderdeel van de smartphone. Dit onderdeel is de modem. Daarmee wordt contact gelegd met de mobiele aanbieder. Op de simkaart staan belangrijke gegevens opgeslagen, zoals bijvoorbeeld je eigen telefoonnummer. Met de simkaart weet het netwerk dus wie je bent en welk nummer daarbij hoort. Een simkaart kun je bovendien ook gebruiken om contacten mee op te slaan.
Formaten van de simkaart
Er zijn verschillende formaten simkaart. In principe zijn er de ‘normale’ grote simkaart, de micro-simkaart en de nano-simkaart. Welke simkaart je precies nodig hebt, is afhankelijk van de telefoon die je hebt. Zoek daarom van tevoren uit welk formaat simkaart bij welke telefoon hoort.
Standaard simkaart
De grootste simkaart is de standaard simkaart. Deze simkaart wordt vandaag de dag eigenlijk nergens meer gebruikt. Wellicht als je nog een oude mobiele telefoon in de la hebt liggen, past de standaard simkaart er misschien nog in. Deze simkaart is bedoeld om mee te bellen en te sms’en. Internetten met deze kaart is dus niet mogelijk.
Micro-simkaart
De micro-simkaart, ook wel ‘de micro sim’ genoemd, wordt tegenwoordig ook nog amper gebruikt. De micro-simkaart was een kleinere variant van de gewone simkaart. Een tijd lang gebruikte elke fabrikant van smartphones dit formaat. Inmiddels zijn ook telefoons die nog een micro-simkaart vinden maar moeilijk te vinden.
Nano-simkaart
In 2012 kwam Apple met een nieuw formaat simkaart, de nano-simkaart. De meeste mobiele telefoons gebruiken deze kleine simkaart tegenwoordig. Door minder ruimte kwijt te zijn aan het formaat van de simkaart, kan de smartphone dunner worden en bovendien is er dan ruimte voor bijvoorbeeld een grotere batterij of meer geheugen.
Codes van de simkaart
Simkaarten hebben verschillende codes op de chip. Allereerst heb je een pincode. Deze pincode krijg je vaak van je mobiele aanbieder. Via de instellingen in je mobiele telefoon is het mogelijk de pincode te veranderen naar een code die je zelf gemakkelijk kunt onthouden. Als je je pincode te vaak verkeerd invoert, heb je een zogenaamde pukcode nodig. Daarnaast heb je ook nog een simkaartnummer en een telefoonnummer.
Pincode
De pincode is vaak een viercijferige code waar om gevraagd wordt als je je mobiele telefoon hebt opgestart en toegang krijgt tot het netwerk. De simkaart mag maximaal drie keer foutief worden ingevoerd. De pincode is ervoor bedoeld dat als je telefoon gestolen wordt, men er niet zomaar men kan bellen of sms’en. De meeste providers sturen de pincode mee in een brief wanneer de simkaart wordt uitgereikt.
Pukcode
De pukcode heb je nodig als de pincode drie keer verkeerd is ingevoerd. De simkaart wordt dan geblokkeerd. Met de pukcode is het mogelijk de simkaart weer te ontgrendelen.
Simkaartnummer
Het simkaartnummer is een nummer dat toebehoort aan de simkaart. Dit is niet hetzelfde nummer als je telefoonnummer. Een simkaartnummer is bedoeld voor het geval je bijvoorbeeld over wilt stappen op een andere provider en je nummer wilt behouden. Dan wordt er om het simkaartnummer gevraagd.
Telefoonnummer
Een telefoonnummer wordt gekoppeld aan de simkaart en dus niet aan de telefoon. Dat betekent dat als je voor een andere telefoon kiest, je toch hetzelfde nummer blijft behouden. Wel is het belangrijk dat de telefoon in ieder geval simlockvrij is. In veel gevallen is het nummerbehoud gratis. Het is bij sommige providers ook mogelijk een nieuw telefoonnummer aan te vragen.
Functies van de simkaart
Met de simkaart kun je uiteraard bellen, sms’en en internetten. Maar er zijn nog meer functies van de simkaart.
Contacten opslaan
Tegenwoordig sla je waarschijnlijk je contacten op in de cloud, maar de contactgegevens kun je op de meeste smartphones voor de zekerheid ook nog naar je simkaart kopiëren. Dat is handig voor als je een nieuwe smartphone aanschaft en geen toegang meer hebt tot de cloud, doordat je bijvoorbeeld het wachtwoord niet meer weet. Je bent dan niet meteen al je contacten kwijt.
NFC-chip
Een andere optie is het gebruik van een NFC-chip. Onder meer Simyo heeft een NFC-chip in haart simkaarten. NFC-technologie is handig, omdat je bijvoorbeeld, mits je mobiel en bank het ondersteunen, gebruik kunt maken van contactloos betalen.
NFC wordt nog niet op iedere smartphone ondersteund. Zo is het vaak wel mogelijk deze optie te gebruiken bij een Android-smartphone, maar op de iPhone nog niet. Bovendien moet ook je bank contactloos betalen ondersteunen, al doen de meeste banken dat tegenwoordig wel.
Je kunt de NFC-chip in je simkaart ook voor andere dingen gebruiken. Bijvoorbeeld als je veel met het openbaar vervoer reist. De simkaart is dan te gebruiken als OV-chipkaart. Daarvoor dien je wel een Android-toestel te hebben. Bij Apple toestellen kun je in de toekomst de NFC-chip gebruiken voor Apple Pay, zodra de banken in Nederland deze betaalmethode beschikbaar maken.
Eerste hulp bij simproblemen
Doorgaans kun je je simkaart meteen gebruiken zodra je deze geactiveerd hebt. Daarvoor log je meestal in op de website van je aanbieder en vul je het simkaartnummer in. Vervolgens ga je akkoord met de voorwaarden en wordt de simkaart geactiveerd.
Heb je toch problemen bij een nieuwe simkaart? Start de telefoon dan even helemaal opnieuw op. Werkt dat ook niet, probeer dan eens de simkaart op een ander toestel. Werkt dat ook niet, neem dan contact op met de aanbieder van je mobiele telefoon.
Bovendien is het mogelijk dat de simkaart opeens niet meer werkt. Dat is mogelijk door de chip die op de simkaart zit. Deze kan beschadigd raken. In dat geval is een nieuwe simkaart noodzakelijk. Test eerst op een andere mobiele telefoon of de simkaart beschadigd is. Ook vuil op de chip kan zorgen voor een verminderde werking. Maak deze voor de zekerheid even schoon. Dit kun je bijvoorbeeld met je mouw of microvezeldoekje doen. Gebruik nooit water, want een chip is elektronisch. Plak daarnaast ook geen plakband op de chip, wanneer je het verkeerde formaat gekozen hebt.
Mocht dit ook niet werken, neem dan contact op met je mobiele aanbieder. In het geval dat ook de nieuwe simkaart niet werkt, is het mogelijk dat het modem van je mobiele telefoon defect is. Je dient deze dan te laten repareren.
Add comment