Online privacy Bescherm je smartphone met een VPN

Online privacy: Bescherm je smartphone met een VPN

Je smartphone beschermen tegen aftappen en je online privacy beschermen. In dit artikel laten we zien hoe je de eerste stappen zet in het beschermen van je online privacy.

Locatievoorzieningen uitschakelen

Om te voorkomen dat allerlei apps je overal ter wereld volgen kan je locatiedata uitschakelen. Zowel Android als iOS geven je de optie om locatiedata binnen een minuut uit te schakelen:

Locatiedata uitschakelen op Android

Tik in het hoofdmenu op Instellingen > Locatie. Daarna verschijnt bovenaan een knop die standaard aanstaat. Tik of schuif deze knop om locatiedata volledig uit te schakelen. Als tussenoptie kan je ervoor kiezen om de locatiemethode aan te passen. Daarmee schakel je locatiedata verzamelen niet helemaal uit maar pas je alleen de manier waarop van locatiebepaling aan.

privacy-locatie-android-knop

Een hele rits extra tips waaronder het versleutelen van je Android kan je vinden in de Optimale Privacy Instellingen Voor Je Android.

Locatiedata uitschakelen op iPhone

Tik in het hoofdmenu op Instellingen > Privacy > Locatievoorzieningen. Daarna verschijnt het bovenaan een knop die standaard aanstaat, net zoals bij Android. Schakel de knop uit om locatievoorzieningen helemaal te stoppen.

Locatie-aan-privacy-iOS-Apple

Meer informatie over het beveiligen van je iPhone? Bekijk de Optimale Privacy Instellingen Voor Je iPhone.

TOR Browser op smartphones

Android gebruikers mogen zich gelukkig prijzen met de beschikbaarheid van TOR. iOS gebruikers kunnen geen gebruik maken van TOR en zijn volledig aangewezen op een VPN. TOR werkt anders dan een VPN. Waarop TOR zich onderscheid van een VPN is dat het gedecentraliseerd is.

Iedereen kan een TOR exit node zijn door de TOR applicatie te installeren. Daardoor is er niet één centraal punt waar alle informatie bij elkaar komt en is de oorsprong van de data zeer lastig te traceren. Bijkomend voordeel is dat TOR helemaal gratis is.

Download TOR voor Android: https://2019.www.torproject.org/docs/android.html.en

TOR op iOS is vooralsnog niet beschikbaar door iOS beperkingen. Een uitgebreide blogpost van TOR geeft daar meer achtergrondinformatie over.

Gebruik altijd een VPN

VPN’s zijn de makkelijkste manier om je online privacy te beschermen. Ze zijn makkelijk in gebruik, in overvloed verkrijgbaar en soms spotgoedkoop. Lees ook waar je op moet letten bij het kopen van een VPN.

Een VPN beschermd je tegen allerlei vormen van internetcriminaliteit, aftappen en hacken. Denk hierbij aan de aftappen onder de noemer van de sleepwet en hackers die op openbare wifi je internetverkeer onderscheppen. Vooral op vliegvelden en andere openbare gelegenheden met een groot aantal bezoekers zijn hackers actief bezig met dataonderschepping.

Een veelgemaakte beginnersfout is alleen verbinding te maken met de VPN op het moment dat er ingelogd is op een openbaar netwerk. Dan kan het al te laat zijn. Advies is dan ook altijd verbinding te hebben met de VPN. Zowel buitenshuis als op de bank in de woonkamer.

Tot slot

Denk zelf goed na over je digitale veiligheid en online privacy. Geef niet klakkeloos alle apps toegang tot alle data. Heeft die ene app echt al die toestemmingen nodig? Welke data hou je liever privé? Welke gegevens ben je bereid te delen?

Lijkt het je een prettig idee als iedereen jouw gegevens kan inzien? Ook als je niks te verbergen hebt is het geen gek idee om je online identiteit te beschermen.

Stijn Belmans

Technologiefan, communicatiegeek, Wordpressontdekker. Dat ben ik samengevat in 3 woorden. Meer weten? Check mijn artikels of mijn website.

Add comment

Volg ons

Volg onze sociale media accounts op direct op de hoogte te zijn van de laatste smartphonetrends.