Hoe een VPN zorgt dat je mobiele telefoon geen online veiligheidsrisico wordt

Hoe een VPN zorgt dat je mobiele telefoon geen online veiligheidsrisico wordt

We gebruiken tegenwoordig allemaal een smartphone en het is voor de meeste mensen normaal geworden dat er overal een openbaar netwerk beschikbaar is. Zo kun je gratis internetten. Maar dat brengt wel een veiligheidsrisico met zich mee. Met een VPN zorg je ervoor dat een telefoon geen veiligheidsrisico wordt. Hoe je dat doet, lees je in dit artikel.

Wat doet een VPN?

VPN staat voor Virtual Private Network. Het geeft je een beveiligde, versleutelde en anonieme toegang tot een netwerk. Op die manier wordt je internetverbinding veiliger. Vergelijk het met een firewall die de gegevens op je computer beschermt. Een VPN beschermt je gegevens online.

Het mooie van een VPN is dat het op de achtergrond werkt. Daardoor verandert er niets aan de manier waarop je je smartphone gebruikt. Door je gegevens te versleutelen, kunnen hackers, overheden, internetproviders, websites en je werkgever niet meer zien wat jij precies doet op je smartphone. Je verbinding wordt via een server omgeleid, waardoor er niet meer kan worden meegekeken.

Veiligheidsrisico’s op je mobiele telefoon

Als je internet gebruikt op je mobiele telefoon, loop je een veiligheidsrisico. Dat begint al met openbare netwerken. Misschien maak je er wel eens gebruik van, van zogenaamde ‘gast-netwerken’ bij een restaurant, café of winkel. Het is goed om te weten dat deze verbindingen niet veilig zijn. Je gegevens kunnen worden gezien door anderen die ook op het netwerk actief zijn. Kwaadwillenden kunnen daardoor gevoelige informatie ontfutselen. Je kunt wel een openbaar netwerk gebruiken, maar dan wel met een VPN.

Over het algemeen zijn de App Stores (Zoals Apple App Store en Google Play Store) goed afgeschermd en worden apps gescreend op inhoud voordat ze geplaatst worden. Toch loop je extra risico als je niet-goedgekeurde apps installeert. Deze apps kunnen malware bevatten of verbinding maken met een verdacht netwerk. Op die manier kunnen gegevens gestolen worden. Met een VPN wordt de informatie die verzonden wordt naar de cybercrimineel die de app ontworpen heeft, zo goed als onbruikbaar.

Zo maakt een VPN je telefoon veiliger

Zoals gezegd is de belangrijkste functie van een VPN het beveiligen van je verbinding. Verzonden data wordt onleesbaar voor anderen. Pas op het eindpunt worden de gegevens ontsleuteld, zodat je websites kunt zien en volop gebruik kunt maken van het internet.

Een VPN zorgt voor anonimiteit. Anderen (inclusief je telecomprovider) kunnen niet meekijken met wat je aan het doen bent op de smartphone. Websites die je bezoekt, de apps die je gebruikt, je downloads en locatiegegevens: ze blijven allemaal geheim. Zo wordt jouw privacy veel meer gewaarborgd.

In sommige gebieden geldt censuur. Je kunt dan bepaalde websites niet bezoeken, omdat de overheid ze geblokkeerd heeft. Dat geeft al aan dat de overheid met je meekijkt en precies weet wat je aan het doen bent. In landen met censuur wil je dat zeker niet. Met een VPN kun je het internet-filter omzeilen, door gebruik te maken van een server in een land waar het filter niet actief is. Jij kunt vrij internetten en de overheid kan niets afluisteren. Wel zo handig en veilig!

Stijn Belmans

Technologiefan, communicatiegeek, Wordpressontdekker. Dat ben ik samengevat in 3 woorden. Meer weten? Check mijn artikels of mijn website.

Add comment

Volg ons

Volg onze sociale media accounts op direct op de hoogte te zijn van de laatste smartphonetrends.