Gratis VPN voor je smartphone

Gratis VPN voor je smartphone

Gratis klinkt erg aanlokkelijk, en ondanks het feit dat er een paar gevaren zijn kan dat prima werken als je weet waar je op moet letten. In dit artikel leg ik uit wat de gevaren van een gratis VPN zijn en waar je op moet letten.

Waarschuwing

Ondanks dat malafide VPN’s meerdere malen in het nieuws geweest zijn kunnen we er niet vaak genoeg voor waarschuwen. Vooral Hola is berucht als het gaat om het exploiteren van gebruikers. Deze aanbieder zou gebruikers van de gratis versie inzetten als botnet voor betalende gebruikers.

In een scenario zoals hierboven omschreven is de nietsvermoedende gebruiker van de gratis versie zelf een exit-node in het netwerk. Betalende klanten maken daarmee gebruik van de internetverbinding van niet-betalende klanten. Dat lijkt allemaal leuk en aardig totdat een betaalde gebruiker iets illegaals uitvoert. In dat geval kan de gratis gebruiker juridisch gezien aansprakelijk gesteld worden. Hij is namelijk verantwoordelijk voor hetgeen er op zijn internetverbinding gebeurt.

Wees je dus bewust van de risico’s die deze gratis apps met zich meebrengen.

Waar op letten bij gratis smartphone VPN

Lees vooral de voorwaarden van begin tot eind en daarna nog een keer. Dat is de enige manier om erachter te komen of je de gratis dienst veilig kan gebruiken. En zelfs dan is het nog maar de vraag of de provider zich echt aan de afspraken zal houden. Qua marketing zullen ook de gratis spelers er even gelikt uitzien als de betaalde varianten. Daar kan je het meestal helaas niet aan aflezen.

Beste gratis VPN voor smartphones

Als je dan besluit om een gratis VPN te gebruiken zal je zien dat er een aantal goede opties zijn.

ProtonVPN is een uitstekende optie waar veel betaalde providers nog van kunnen leren. Dit is één van de weinig gratis providers zonder datalimiet. De betaalde versie geeft je toegang tot meer servers en staat torrent- (en ander P2P) verkeer toe. De instapversie van deze provider heb je vanaf $4,- per maand.

Proton VPN

Windscribe heeft ook geen goede gratis versie maar heeft een maandelijkse limiet van 10 GB. Behalve de datalimiet is de gratis versie hetzelfde als de betaalde variant.

Windscribe browser

Tunnelbear heeft ook een kosteloze versie waarbij torrents niet toegestaan zijn én een datalimiet van 500 MB de belangrijkste beperkingen zijn. Upgraden kan voor omgerekend $4,99 per maand. Hoewel Tunnelbear prima werkt zou ik toch eerder voor één van bovenstaande gratis abonnementen kiezen.

Tunnelbear browser

Conclusie

Ondanks het feit dat er een paar goede gratis providers zijn zal je altijd tegen beperkingen aanlopen. Als je eens een betaalde VPN wil proberen kan je deze meestal een bepaalde periode risicoloos proberen. In deze proefperiode kan je het abonnement op elk moment stopzetten en krijg je je geld terug. Hieronder een overzicht de proefperiodes en bijhorende aanbieders:

  • Express: 30 dagen niet goed geld terug
  • Nord: 30 dagen niet goed geld terug
  • Cyber: 45 dagen niet goed geld terug

Stijn Belmans

Technologiefan, communicatiegeek, Wordpressontdekker. Dat ben ik samengevat in 3 woorden. Meer weten? Check mijn artikels of mijn website.

Add comment

Volg ons

Volg onze sociale media accounts op direct op de hoogte te zijn van de laatste smartphonetrends.