Draadloze oplader kiezen? 5 ultieme tips.

Draadloze opladers: steeds meer fabrikanten komen met eentje op de markt. Je kunt er tot wel vier keer zo snel mee laden als met een gewone lader, maar dan moet je wel op een aantal zaken letten. Een paar tips voor je als op zoek gaat naar een draadloze oplader.

Het laadprofiel

Het laadprofiel maakt snel opladen mogelijk. Wanneer je smartphone en de oplader hetzelfde laadprofiel hebben, zullen je lader en je smartphone optimaal samenwerken. Kies niet zomaar voor een draadloze oplader met een hoog vermogen, maar kijk of de profielen matchen. Vaak kun je dat al zien aan de opmerking: ‘Geschikt voor’ en dan je type smartphone.

Voor bijvoorbeeld je smartwatch opladen maakt het laadprofiel niet zoveel uit. Vooralsnog kunnen alleen smartphones snelladen. Weet je niet zeker of je smartphone bij de draadloze oplader past? Dan is het goed dit even na te vragen bij de fabrikant. Het zou toch zonde zijn als je niet optimaal kunt laden.

MagSafe of iets anders?

Apple heeft de naam ‘MagSafe’ weer opnieuw geïntroduceerd. Dit keer niet alleen als verbindingspoort voor je MacBook, maar ook als ronde schijf die je op bijvoorbeeld je iPhone kunt klemmen, om zo te snelladen. Alle iPhones vanaf de iPhone 8, inclusief de iPhone 12 serie, kunnen draadloos snelladen met 7,5 watt. Alle toestellen vanaf de iPhone 12 werken ook met MagSafe.

Dankzij de ingebouwde magneet zit je lader altijd op de juiste plek. Zo weet je zeker dat je iPhone extra snel oplaadt. Let er wel op dat dit alleen bij toestellen vanaf de iPhone 12 werkt; oudere modellen klikken niet vast en snelladen werkt er ook niet mee.

Wil je geen MagSafe, dan zou je ook een gewone Qi-lader kunnen gebruiken. Of je snel kunt opladen, hangt dan af van het laadprofiel. Voordeel is wel dat er een grote keuze is in Qi-laders, dus je vindt ongetwijfeld eentje die perfect bij jouw toestel past.

Let op het vermogen

Zeker voor Samsung-toestellen geldt dat je goed op het vermogen van de lader moet letten. Sinds de S10-serie ondersteunen smartphones snelladen met 15 watt. Daarvoor konden toestellen maximaal 9 watt aan. Wil je de maximale snelheid behalen, dan heb je een 15 watt Samsung-lader nodig. Het is even wat uitzoekwerk, maar dan weet je ook zeker dat je smartphone snel oplaadt.

Merklader nodig?

Je hebt voor het opladen van je smartphone niet per se een lader van het merk van je smartphone nodig. Zo werken Samsung-toestellen bijvoorbeeld met elke Qi-gecertificeerde lader. De smartphone laadt dan op de standaardsnelheid op. Wil je kunnen snelladen, dan heb je een specifieke oplader nodig. Vaak kom je dan toch bij hetzelfde merk uit als jouw smartphone. Voor Apple geldt dat snelladen het best werkt met MagSafe. Laders uit China raden we af: die blijken vaak niet veilig.

Smartwatch opladen

Wil je ook je smartwatch kunnen opladen, terwijl je ook je smartphone oplaadt? Dan zijn er tegenwoordig matten te koop waar je beide apparaten op kunt leggen. Je vindt ook steeds vaker opladers met een aparte smartwatch houder. Het is niet vanzelfsprekend dat je je smartwatch met een gewone draadloze oplader kunt opladen. Soms maakt het namelijk even geen goed contact. Zeker een puntje van aandacht, wanneer je een draadloze lader kiest.

Stijn Belmans

Technologiefan, communicatiegeek, Wordpressontdekker. Dat ben ik samengevat in 3 woorden. Meer weten? Check mijn artikels of mijn website.

Add comment

Volg ons

Volg onze sociale media accounts op direct op de hoogte te zijn van de laatste smartphonetrends.