Bewust omgaan met je smartphone
In de huidige samenleving doen we bijna alles online. We gebruiken onze smartphone tijdens het koken, tijdens het eten, tijdens het sporten en sommige mensen zelfs onder de douche. Steeds meer onderzoeken tonen het negatieve effect hiervan aan, zowel op lichamelijk gebied als op sociaal en mentaal gebied. Uit één van deze onderzoeken is gebleken dat ruim 50% van de ondervraagden tussen de 18 en 24 jaar hun smartphone checken als ze ’s nachts wakker worden.
Wanneer je last hebt van een slechte nachtrust, is de smartphone uit de slaapkamer weren een goede eerste stap. In dit artikel lees je meerdere tips om je smartphone bewuster te gebruiken. Zo ben je meer bezig met je omgeving en hou je ook nog tijd over voor andere leuke dingen!
-
Lichamelijke klachten door langdurig verkeerde houding
Langdurig in een verkeerde houding zitten kan ontzettend veel gevolgen hebben voor je lichaam, wat helaas door veel mensen wordt onderschat. Bij het gebruik van je smartphone of andere elektronica is deze verkeerde houding vaak het geval. De SMS-duim kennen veel mensen inmiddels, maar ook de tabletnek en een i-Posture hebben hun intrede gemaakt in de samenleving. Beide zijn vormen van RSI, oftewel: lichamelijke klachten die veroorzaakt worden door voortdurend dezelfde beweging te maken of overbelasting.
Om dit te voorkomen moet je je bewuster zijn van je lichaam bij het gebruik van elektronica. Kijk je een filmpje op je smartphone? Zet deze dan in een telefoonhoesje met standaard en op een grotere afstand, zodat je je nek niet teveel belast.
Deze hoesjes hoeven helemaal niet saai te zijn, je kunt zelfs zelf hoesjes maken die volledig naar je eigen smaak is! Merk je dat je aanhoudende klachten hebt die veroorzaakt worden door het gebruik van je gadgets? Ga dan een keer langs de fysiotherapeut. Deze kan jou helpen om dit te verminderen of zelfs verhelpen.
-
Beveiliging van je smartphone
Zoals eerder genoemd doen wij tegenwoordig alles met onze smartphone. Dit heeft natuurlijk heel veel voordelen, maar helaas zitten er ook een aantal nadelen aan. Door het vele gebruik van de smartphone, beschikt deze over een enorme hoeveelheid persoonlijke gegevens.
Ruim een kwart van de gebruikers heeft echter helemaal geen beveiliging op zijn of haar smartphone. Bij verlies van de smartphone kunnen al deze persoonlijke gegevens dus zomaar op straat komen te liggen. Beveilig je smartphone daarom goed en wees je bewust van welke apps je voor welke functies toestemming geeft. Heeft die boodschappen-app echt toegang tot je contacten en camera nodig?
En waarvoor moet die app van je favoriete kledingwinkel je locatie eigenlijk weten? Let dus goed op voordat je zomaar toestemming geeft. Heb je er geen goed gevoel bij? De appstores staan vol met apps, dus er vast een vergelijkbare app waar je een beter gevoel bij hebt. Pas ook met enige regelmaat je wachtwoorden aan en zorg dat je goede hoesjes hebt voor je smartphone. Zo zijn niet alleen je gegevens beveiligd, maar voorkom je ook dat belangrijke data verloren gaat door schade aan je smartphone.
-
Patronen en beloning
Mensen zijn gewoontedieren en zoeken altijd naar beloning en patronen in het dagelijks leven. Een smartphone is een makkelijke beloning die mensen zichzelf kunnen geven. Waarschijnlijk is dit ook de reden dat veel mensen zichzelf zien als smartphone verslaafd.
Onderzoek heeft uitgewezen dat 65% van de mensen met een smartphone deze checkt als ze tv aan het kijken zijn, 40% van de mensen tijdens het eten ook op hun smartphone zitten en 30% van de smartphonegebruikers nog even appt voordat ze gaan slapen. Als je dit allemaal bij elkaar optelt, zitten mensen gemiddeld 3 uur per dag op hun smartphone!
Schrik jij hier ook van? Maak dan eens gebruik van de app Moments. Deze app houdt precies bij op welke momenten en hoelang je op je smartphone zit. Op de momenten die je teveel of onnodig op je smartphone zit, kun je zorgen dat je vervangend vermaak bij je hebt (bijvoorbeeld een boek in de trein). Zo kun je bewuster omgaan met je smartphone en deze alleen gebruiken op de momenten dat je ‘m echt nodig hebt.
-
Doe eens gek
3 uur per dag op je smartphone, in die tijd kun je ontzettend veel dingen doen. Probeer eens een weekje helemaal offline te gaan. Je zult zien dat je ontzettend veel tijd overhoudt om dingen met vrienden te doen, in het huishouden of gewoon lekker wat tijd voor jezelf. Vind je een hele week offline toch een beetje heftig?
Verwijder dan zoveel mogelijk apps die je niet echt nodig hebt, zet notificaties uit en probeer je smartphone zo min mogelijk onnodig te gebruiken. Maak bijvoorbeeld een grote fietstocht met je smartphone alleen als navigatie-tool. Met een telefoonhouder voor je fiets kun je de route gemakkelijk volgen en als je alle notificaties uitzet wordt je verder nergens door gestoord.
Je zult zien dat je op deze manier écht tot rust komt en je in het vervolg bewuster omgaat met je smartphone!
Add comment