Hoe anoniem en veilig internetten op jouw smartphone

Hoe anoniem en veilig internetten op jouw smartphone?

Tegenwoordig hechten we steeds meer waarde aan onze privacy. Steeds meer mensen gaan al bewuster met hun data om op het internet. Op de computer of laptop zijn veel extensies en plug-ins die je kunt gebruiken om je data beter te beschermen, maar hoe zit dit eigenlijk op het meest gebruikte apparaat: de smartphone?

Ook op je smartphone kun je anoniem en veilig internetten. Dit doe je door bijvoorbeeld een VPN te gebruiken. Sommige zoekmachines en sociale netwerken kun je beter links laten liggen. In dit artikel lees je alles over privacy op de smartphone.

Wat is een VPN?

Veilig en anoniem internetten kun je het best doen met een Virtual Private Netwerk (VPN). Dit houdt in dat jouw internetverkeer versleuteld is. Het loopt dus via een beveiligde verbinding. Dankzij allerlei protocollen kan jouw data niet meer door derden onderschept en uitgelezen worden.

Als je een VPN gebruikt, wordt je IP-adres ook verborgen. Je krijgt namelijk het IP-adres van de VPN-server. Daarmee laat je minder sporen achter op het internet. Het IP-adres dat je achterlaat op een website is nietszeggend. De meeste VPN-aanbieders houden niet bij wat je precies doet. Vaak zijn dit de betaalde aanbieders, waarbij anonimiteit het product is.

Nu je ongeveer weet wat een VPN is, vraag je je misschien af welke apps je kunt gebruiken. We vonden op het internet een goede pagina met een overzicht van VPN-aanbieders voor je smartphone.

Waarom een VPN gebruiken?

Met een VPN ben je anoniem en surf je over het algemeen een stuk veiliger dan zonder, maar er zijn nog meer voordelen. Zo is een VPN bijvoorbeeld handig als je wilt inloggen op de netwerken van een bedrijf. Je zit dan in hetzelfde netwerk als de rest van de computers van het bedrijf, waardoor je de beveiligde bedrijfsomgeving kunt gebruiken. Handig en veilig.

En eerlijk is eerlijk: met een VPN kun je ook bepaalde geografische beperkingen van Netflix omzeilen. Series die in Nederland niet te zien zijn, kun je met een Amerikaanse VPN wel bekijken.

Daarnaast is een VPN handig voor als je naar het buitenland gaat. Zeker als je naar een land gaat waar censuur heerst, kun je alsnog redelijk vrij internetten. De provider kan niet meeluisteren met wat je aan het doen bent en geblokkeerde websites zijn gewoon te bereiken. Met een VPN omzeil je het internetfilter, want je maakt gebruik van de verbinding in een land waar het filter niet actief is.

Daar komt natuurlijk nog bij dat je met een VPN een minder grote kans hebt dat hackers meeluisteren. Mensen die veel op weg zijn, maken vaak gebruik van openbare Wi-Fi-netwerken. Deze draadloze netwerken zijn heel eenvoudig af te luisteren. Zo kan iedereen bij je gegevens komen. Met een VPN zorg je ervoor dat je data beter beschermd is.

Hoe kun je een VPN gebruiken op jouw smartphone?

Heb je een VPN-app geïnstalleerd? Dan kun je aan de slag. Maar hoe doe je dat nu eigenlijk, een VPN gebruiken op je smartphone? De meeste apps verbinden je automatisch. Je hoeft alleen de app te openen en op ‘verbinden’ te tikken.

Bij sommige aanbieders moet je handmatig verbinding maken. Dit doe je op een iPhone door naar ‘Instellingen’ te gaan, op ‘Algemeen’ te drukken, voor ‘VPN’ te kiezen en daarna te tikken op ‘Voeg VPN-configuratie toe.’ Je kunt dan de gevraagde gegevens toevoegen en de VPN gebruiken.

Op Android doe je dit op eenzelfde manier. Ga naar ‘Instellingen’ en tik op ‘Meer’. Kies daarna voor ‘VPN’ en tik op het plus-teken. Bewerk daarna het VPN-profiel en druk op opslaan. Het kan zijn dat dit bij jouw Android-toestel iets anders werkt. Dan kun je het best op een anonieme zoekmachine als DuckDuckGo zoeken naar ‘VPN (type telefoon).’

Minder privacy met Chrome

Veel mensen hebben Chrome op de telefoon. Zeker Android-gebruikers herkennen deze app, want hier wordt deze standaard meegeleverd. Handig, zou je denken, maar in de praktijk blijkt Chrome een hoop privacygevoelige informatie op te slaan. Zelfs al gebruik je pop-up blockers en allerlei privacy-extensies, het is en blijft onderdeel van Google.

Google wil zoveel mogelijk data van gebruikers verzamelen, zodat je gerichte advertenties te zien kunt krijgen. Daarnaast word je vaak standaard ingelogd met je Google- of Gmail-account. Daardoor kan Google alles volgen wat jij doet. Wie gesteld is op zijn privacy, kan deze browser het best links laten liggen.

De goed scorende browsers: Firefox en Safari

Daarentegen doen Firefox van Mozilla en Safari van Apple het goed. Apple kwam een tijd geleden met opties om het tracken te verminderen of zelfs te voorkomen. Daardoor is het lastiger om jou te volgen. En als je dan toch gevolgd wordt, dan kan dit maar voor een beperkt aantal dagen.

Firefox heeft allerlei benodigde beveiligingsopties. Zo is er bijvoorbeeld beveiliging tegen phishing en virussen die worden doorgegevens via websites. Daarnaast slaat Mozilla maar weinig gegevens over jou op. Het krijgt ook pluspunten omdat de broncode (in ieder geval van de desktopversie) vrij deelbaar is, zodat je precies kunt nagaan wat het programma doet. Daarvoor moet je dan wel wat technischer onderlegd zijn.

Echt anoniem: een leven zonder Facebook en Google

Als je echt anoniem wilt internetten, kun je Facebook beter deïnstalleren van je smartphone en Google de wacht zeggen. Deze bedrijven geven namelijk vrij weinig mogelijkheden om het verzamelen van data stop te zetten. Sterker: Facebook heeft de wereldwijde reputatie dat het persoonlijke informatie van gebruikers deelt met adverteerders. Daarom krijgen vrouwen bijvoorbeeld rond de zomertijd advertenties voor bikini’s op hun tijdlijn, terwijl mannen voor heel andere zaken reclame te zien krijgen. En als je online eens aan het zoeken bent geweest naar een opstalverzekering, blijft je dat nog een tijd lang achtervolgen op Facebook.

Met deze diensten ben je maar weinig beschermd. Je kunt wel je privacy instellingen aanpassen, maar dat blijkt in de praktijk maar weinig uit te halen. Hetzelfde geldt voor Google, waar je ‘gepersonaliseerde advertenties’ uit kunt zetten, maar daarmee verdwijnen de advertenties niet. En nog erger: Google blijft je gewoon online volgen. Echt anoniem ben je dus niet als je gebruikmaakt van deze diensten.

Wie wat meer anoniem wil zoeken, kan beter een zoekmachine als DuckDuckGo of Startpage gebruiken. Deze machines houden niet bij waar je op klikt en welke zoektermen je hebt gebruikt. DuckDuckGo is al een stuk privacyvriendelijker dan Google, maar het garandeert geen volledige anonimiteit.

Gebruik jij een VPN?

Stijn Belmans

Technologiefan, communicatiegeek, Wordpressontdekker. Dat ben ik samengevat in 3 woorden. Meer weten? Check mijn artikels of mijn website.

Add comment

Volg ons

Volg onze sociale media accounts op direct op de hoogte te zijn van de laatste smartphonetrends.