iPhone Xs testen

De ultieme battle: iPhone XR vs. iPhone XS

De iPhone XR is inmiddels een tijdje uit. Misschien zit je in dubio en weet je niet welke iPhone je moet kiezen: de XR of de XS. Smartphone Trends heeft de verschillen op een rijtje gezet. Om het voor jou makkelijker te maken, gaan we echt alleen maar in op de verschillen.

Een groot verschil: het scherm

Een van de grote verschillen tussen de iPhone XR en de iPhone XS is het scherm. De iPhone XR mag met zijn 6,1 inch dan wel een groter scherm hebben, maar al het andere aan het scherm van dit toestel is ondergeschikt aan de iPhone XS.

Zo heeft de iPhone XS een resolutie van 2436 x 1125 pixels op 458 ppi, terwijl dit bij de iPhone XR 1792 x 828 pixels is, op 326 ppi. Ook het contrast ratio verschilt: bij de iPhone XS is dit 1 miljoen op 1, bij de iPhone XR is dit 1400 op 1. Dan nog de verhouding van het scherm tot de behuizing: bij de iPhone XS is dit 82,9 procent en bij de iPhone XR 79 procent.

iPhone Xs gold scherm

Een tegenvaller: de iPhone XR heeft een LCD-scherm. Jammer als je net gewend bent geraakt aan de mooie OLED-schermen die Apple bijvoorbeeld in de iPhone X gebruikte. Eigenlijk kan een iPhone XR geen Full HD 1080p aan, en dat is verrassend voor een 6,1 inch toestel.

iPhone XR LCD scherm

Het klinkt misschien allemaal negatief, maar zo’n verschil maakt het niet. De iPhone XR is namelijk Dolby Vision/HDR 10-compliant. Dat zorgt ervoor dat je alsnog video’s in hoge kwaliteit kunt bekijken. Dan maken de hiervoor genoemde bezwaren niet meer zoveel uit.

Het design

De iPhone XS en de iPhone XR hebben allebei een roestvrijstalen behuizing. Er is wel wat verschil in de waterdichtheid van de beide toestellen. De iPhone XS heeft een classificatie van IP68, terwijl de iPhone XR het moet doen met een classificatie van IP67. Dat houdt in dat het toestel minder lang blootgesteld kan worden aan water. Waarschijnlijk is het niet echt een dealbreaker.

iPhone XR en iPhone XS waterdicht

Wat voor veel mensen wel een dealbreaker is, zijn de bezels. Nadat Apple met de iPhone X heeft laten zien wat de mogelijkheden zijn, is het jammer dat deze wat dikker zijn op de iPhone XR. Voordeel is wel dat de bezels dunner zijn dan bij veel andere OLED-toestellen.

Dan het grote voordeel: mensen zijn gek op kleuren. Dat weet Apple ook, dus kwam de smartphonefabrikant met een groot aanbod aan telefoons in verschillende kleuren. Wit, zwart, blauw, geel, koraal en (PRODUCT)RED zijn de kleuren waarin je de iPhone XR kunt kopen. De iPhone XS is alleen beschikbaar in Silver, Space Grey en Gold. Dat maakt de iPhone XR weer interessanter.

iPhone Xs verschillende kleuren

Performance

Voor de techneuten onder ons: De iPhone XR en iPhone XS hebben dezelfde chip: de Apple A12 ‘Bionic’ chipset. Dit is een Six-Core CPU, met Four-Core GPU en een M12 motion coprocessor. De iPhone XR heeft 3 gigabyte RAM aan boord, de iPhone XS heeft 4 gigabyte RAM. Dat extra geheugen is vooral nodig voor de dual camera van de iPhone XS.

Beide telefoons scoren gewoon prima op het gebied van performance. Apple heeft op het gebied van de CPU- en de GPU-performance voortgeborduurd op het succes van de iPhone X, waarmee het elke Android-concurrent voorbijstreeft.

iPhone Xs performance

De camera

Interessant voor velen: de camera. Het enige verschil tussen de iPhone XR en de iPhone XS is in deze het ontbreken van een 2x optische zoom op de iPhone XR. Dat is een handige feature, maar in de meeste gevallen kun je ook dichter naar het object toe lopen.

Oudere iPhones hadden een dubbele camera nodig om Portrait Mode te kunnen gebruiken, maar dat is verleden tijd. Bij de iPhone XR werkt dit bij zowel de camera aan de voorkant als de camera aan de achterkant.

iPhone XR en iPhone XS camera

Hoe lang gaat de batterij mee?

Het scherm van de iPhone XR is dus iets minder bijzonder dan het scherm van de iPhone XS, maar dat biedt ook voordelen. Een lagere resolutie zorgt ervoor dat er minder van de batterij gevraagd wordt. Daardoor gaat de batterij van de iPhone XR langer mee. In sommige gevallen bedraagt het verschil tot wel 25 procent batterijduur.

De iPhone XS heeft een kleinere batterij dan de iPhone XR. De iPhone XR heeft een batterij met 2942 mAh, terwijl de iPhone XS een batterij met 2658 mAh heeft. De fysieke grootte van de batterij verschilt ook, doordat de iPhone XR groter is dan de iPhone XS.

Het grootste verschil: de prijs

Het grootste verschil tussen de iPhone XR en de iPhone XS is de prijs. De iPhone XR wordt gezien als een relatief goedkope iPhone. Terwijl je bij een iPhone XS zo een paar 100 euro voor extra opslagruimte neerlegt, kom je daar bij de iPhone XR niet aan. Het verschil tussen 64 GB en 128 GB is 60 euro. Bij de iPhone XS zijn de eerste twee opties 64 GB of 256 GB. Daardoor betaal je meteen 170 euro mee.

Een iPhone XR heb je al vanaf 859 euro. Een iPhone XS is 300 euro duurder, en begint dus bij 1159 euro. Vraag jezelf daarom af wat je nodig hebt en wat voor soort gebruiker jij bent.

Welke iPhone moet ik kiezen?

Welke iPhone je moet kiezen, kun je het best afwegen aan de hand van jouw eigen wensen. De iPhone XR is misschien wel de grootste bedreiging voor de iPhone XS en iPhone XS Max.

De iPhone XR levert in op bepaalde zaken, maar zorgt ervoor dat de functies van de duurdere toestellen toch beschikbaar zijn. Naar verwachting zijn de meeste mensen tevreden met dit toestel.

Zonder meer is de iPhone XR een hele bijzondere telefoon. Zeker dankzij de verschillende kleuren en de langere batterijduur. Als je waarde hecht aan een OLED display, dual camera en dunnere bezels, kun je het best voor de iPhone XS kiezen. Wil je een uitgeklede, goed betaalbare versie van de iPhone XS? Dan kies je voor de iPhone XR.

iPhone Xs of iPhone XR

35 euro per maand
8.3

Prijs

7.0/10

Camera

9.0/10

Processor

9.0/10

Batterij

8.0/10

Pros

  • Hoge kwaliteit video's
  • Waterdicht
  • Roestvrijstalen behuizing
  • Snel toestel
  • Dubbele camera

Cons

  • LCD-scherm iPhone XR
  • Geen 2x optische zoom iPhone XR
  • Prijzig

Stijn Belmans

Technologiefan, communicatiegeek, Wordpressontdekker. Dat ben ik samengevat in 3 woorden. Meer weten? Check mijn artikels of mijn website.

Add comment

Volg ons

Volg onze sociale media accounts op direct op de hoogte te zijn van de laatste smartphonetrends.