In dit artikel bespreken we de nieuwste smartphone die HTC lanceerde, de HTC U11. Je houdt van het design of niet, maar het toestel heeft wel enkele zeer interessante features. De Edge Sense, waarbij je op het toestel knijpt om apps te bedienen, is zeer handig.
Edge Sense voor snelle bediening
Laten we meteen met de meest speciale eigenschap beginnen. Om bepaalde functies te gebruiken, kun je in deze smartphone knijpen. HTC heeft dit Edge Sense genoemd. Edge Sense is mogelijk dankzij speciale sensoren aan de zijkant. Je kunt het vergelijken met de 3D-touch-functionaliteit in de iPhone. Ook de verborgen Home-knop van de Samsung Galaxy S8 is gelijkaardig.
Maar wat kun je nu precies met deze Edge Sense doen? In plaats van de knoppen op het display te gebruiken, geef je dus een klein kneepje in je toestel. Bij het uitpakken zijn er al enkele functies voorgeprogrammeerd. De flits van je fototoestel aan- of uitzetten bijvoorbeeld. Of de “speech recognition” tool lanceren. Daarnaast kun je de Edge Sense ook helemaal personaliseren. Zacht drukken kan bijvoorbeeld een andere functie lanceren dan iets harder drukken.
Koop je dit toestel nu in 2018? Dan heb je het voordeel dat HTC deze functionaliteit in september 2017 aangepast heeft en je dus niet zomaar meer een “early adopter” bent. Sedert september 2017 is ook het aantal standaard-functies uitgebreid. Kort drukken laat je toe in te zoomen in Google Maps bijvoorbeeld. Even lang drukken is uitzoomen. Ons besluit? Dit is méér dan enkel een gimmick. Het is een interessante en goed uitgedachte functionaliteit.
Hoe ziet de smartphone eruit?
Wat direct opvalt, is dat dit toestel volledig glanst. Zowel de voor-als de achterkant zijn dan ook uit glas gemaakt. Het ziet er een beetje futuristisch uit, en het is wel origineel. Maar! Het glas zorgt er ook wel voor dat het toestel gemakkelijk wegglijdt. Stop je het toestel in je achterzak bijvoorbeeld, dan valt het er zo uit. Je laat ook best wel wat vingerafdrukken na op het glas. Voordelen van dit design zien we evenwel ook. Het is een opvallende smartphone, dus je vindt hem snel terug. Het toestel is ook IP67-gecertificeerd. Dit wil zeggen dat het zo goed als waterdicht is. Valt het toestel in het water, en haal je het er na een half uur weer uit? Dan kun je rustig opnieuw chatten en telefoneren.
Geen nodeloze experimenten qua hardware
Met een scherm van 5,5 inch heeft dit toestel een mooie grootte. Het is het grootste toestel dat HTC tot nu toe heeft geproduceerd. De HTC U11 is dan ook echt dé “flagship”-smartphone van het merk. Het toestel beschikt over een Quad HD-scherm met een resolutie van 1440 op 2560. Ook beschikt het over de LCD 5 technologie. Dit is hetzelfde als bij de HTC 10, de vorige versie van dit toestel. Maar dit betekent ook dat we hier geen nodeloze experimenten zien, zoals we bijvoorbeeld bij Samsung of bij de LG G6 wel opgemerkt hebben.
Zoals we gewoon zijn van HTC, gebruikt de producent ook hier een Qualcomm processor. We zijn blij dat we de laatste Snapdragon 835 chipset zien in combinatie met een octa-core processor (4×2,45 GHz en 4x 1,9 GHz). Deze sluit goed aan op de 4GB RAM en 64GB interne opslagruimte. Je kunt met een Micro-SD kaart je opslagruimte uitbreiden. Echte die hards vinden dit misschien toch wat onvoldoende.
Wireless audio met active noise cancelling
Wat de audio betreft, kunnen we enkele interessante features aanstippen. Zo krijg je bij dit toestel oortjes met active noise cancelling. Dit zijn de USonic oortjes. Je personaliseert ze bovendien naar de vorm van je oren. Er is geen aansluiting voor headphones, alles gaat wireless. Wij vinden het altijd een beetje sneu dat je geen jack voor je oortjes hebt. Als die er wel zou zijn, dan was het toestel wellicht niet waterdicht. Vergelijk met onze review van de LG V30. Maar goed, los daarvan is het wel een van de betere smartphones om naar muziek te luisteren.
De nieuwe UltraPixel 3 camera is een sterke aanwinst. Bovendien krijg je bij video-opnames ook een sterk 3D geluid. Er zijn namelijk vier microfoontjes ingebouwd. Deze focussen op het geluid van het object of de persoon op wie je inzoomt. Ook het gebruik van de camera is zeer handig. Hier blijkt de Smart Edge alweer heel interessant. Inzoomen en uitzoomen is nog nooit zo gemakkelijk geweest.
Batterij is de zwakste schakel
Over het algemeen zijn de batterijen een beetje de zwakste schakel aan het worden bij geavanceerde smartphones. Dit is hier niet anders. Het is echt wel een toestel om intensief te gebruiken. Maar de 3000mAh accu is dan wel na een dag “leeg”. Waarschijnlijk ga je de smartphone elke dag opladen.
Besluit
Moet je dit toestel kopen? Vergelijk het zeker goed met de Samsung of LG-toestellen uit dezelfde prijsklasse. De Edge Sense mag de doorslag geven voor jou. En wat het design betreft: je houdt ervan of je houdt er niét van. Wij vinden het een volledige en goede smartphone, al hadden we in het algemeen wat liever wat meer power voor de batterij gezien. Kijk bijvoorbeeld op Coolblue voor meer details!
Add comment