Smartphone op de fiets blijft toegestaan

Smartphone op de fiets blijft toegestaan

Vorig jaar verscheen het vrij opmerkelijke nieuws dat de Tweede Kamer aan het Nederlandse ministerie had gevraagd om te onderzoeken of het mogelijks verbieden van het gebruik van een smartphone op de fiets de verkeersveiligheid zou verbeteren. Inmiddels en na een uitgebreid onderzoek heeft Minister Schultz van Infrastructuur en Milieu aangegeven geen brood te zien in een dergelijke ingreep. In het bijzonder zou het verbod er niet komen omdat deze volgens Schultz ook zeer moeilijk te handhaven is. Het lanceren van speciale voorlichtingscampagnes zou dan weer wel op de agenda staan.

Niet uniek

Dat het ministerie om een dergelijk onderzoek heeft gevraagd klinkt op het eerste zicht misschien als een grap, dat is het beslist niet. In verschillende andere landen waaronder bij Denemarken bestaat er bijvoorbeeld reeds een verbod om te bellen tijdens het fietsen. Het moet wel gezegd dat in de praktijk de plaatselijke ordediensten hiervoor in het merendeel van de gevallen een oogje dichtknijpen waardoor de wet eigenlijk haar doel compleet mist. Een interessant alternatief kan zijn om een app te installeren die de smartphone blokkeert tijdens het fietsen. Een app op de markt maakt het mogelijk om leuke prijzen te winnen wanneer u voldoende aantal kilometers blokkeert.

Hogere kans op ongevallen

Het onderzoek dat werd uitgevoerd heeft wel aan het licht gebracht dat het gebruik van smartphones tijdens het fietsen het gevaar op een ongeval structureel verhoogt. Wanneer een fietser naarstig met zijn of haar smartphone in de weer is om een bericht te versturen of te bellen vervaagt de aandacht op het verkeer vaak en dat kan al snel leiden tot gevaarlijke situaties. Vooral de toegenomen populariteit van smartphones met een groot scherm zoals de Samsung Galaxy Note 4 en de iPhone 6 Plus zorgen er voor dat fietsers die een smartphone gebruiken een aanzienlijk groter risico lopen.

Stijn Belmans

Technologiefan, communicatiegeek, Wordpressontdekker. Dat ben ik samengevat in 3 woorden. Meer weten? Check mijn artikels of mijn website.

Volg ons

Volg onze sociale media accounts op direct op de hoogte te zijn van de laatste smartphonetrends.