Preview Sony Xperia Z5-serie
Dit najaar komt daar verandering in, want Sony komt nu met 3 nieuwe modellen, de Xperia Z5 Compact, de Xperia Z5 en de Xperia Z5 Premium. Ondanks dat ze op bepaalde punten wel vast blijven houden aan vertrouwde elementen gaan ze met beelddiagonalen van respectievelijk 4.6”, 5.2” en 5.5” wel over op de op dit moment populaire beeldformaten.
Stof- en waterdicht
De afmetingen van de Xperia Z5 Compact, Xperia Z5 en de Xperia Z5 Premium zijn respectievelijk 127x65x8.9mm, 146x72x7.3mm en 154.4×75.8×7.8mm, maar verder zijn de behuizingen vrijwel hetzelfde. Net als bij de vorige modellen is de behuizing wederom nogal hoekig met een platte achterkant en klepjes voor de poorten, waardoor ook deze smartphones stof- en waterdicht zijn. De usb-poort heeft geen klepje, waardoor het inpluggen veel praktischer is dan bij de vorige modellen.
Toch is ook deze poort bestand tegen water en stof. In tegenstelling tot andere fabrikanten is Sony met deze modellen nog niet overgestapt op de nieuwe usb c-stekker. Middels de Qualcomms Quick Charge-technologie is de accu veel sneller vol, met name aan het begin van de laadcyclus. Afgezien van de schermresoluties van respectievelijk 1280×720, 1920×1080 en 3840×2160 zijn deze toestellen ook in technisch opzicht grotendeels gelijk.
Sterk verbeterde achterkant
De achterkant van de Z5 Compact en de Z5 is gemaakt van een materiaal dat door Sony wordt omschreven als ‘melkglas’, maar in de praktijk meer aanvoelt als kunststof. Het materiaal is mat en heeft een fijne textuur. Een hele verbetering ten opzichte van de glazen achterkant waarop de vingervlekken telkens duidelijk te zien zijn, zoals bij de voorgaande modellen. Hierdoor voelt de smartphone niet alleen beter aan, maar wordt ook minder snel vies. Dit materiaal is vreemd genoeg niet bij de Z5 Premium toegepast.
Vingerafdrukscanner
Alle 3 de modellen zijn uitgerust met een nieuwe powerknop met ingebouwde vingerafdrukscanner. Hiervoor is de bekende kleine, ronde aan- en uitknop vervangen door een langwerpige knop. In vergelijking met de iPhone 6 en de Galaxy S6 is deze knop echter iets aan de kleine kant. De werking van de knop is er echter niet minder om. De vingerafdrukscanner zit aan de rechterkant van de smartphone, waardoor het aan te raden is om in ieder geval 3 vingers (beide wijsvingers en een duim) te programmeren, zodat de Xperia in alle mogelijke situaties te gebruiken is.
Beste camerasensors
Sony staat erom bekend de beste camerasensors voor mobiele telefoons te maken. Ook de iPhone 6, Galaxy S6 en LG G4 zijn allemaal voorzien van een camerasensor van Sony. Des te vreemd is het dat Sony al ruim 2 jaar haar eigen 20.7-megapixelcamera voor haar top toestellen blijft gebruiken, terwijl het daardoor de kwaliteit van de concurrenten niet eens weet te benaderen. De nieuwe Sony Xperia Z5-serie is eindelijk voorzien van een nieuwe camera, die het gat moet overbruggen.
De nieuwe camera is voorzien van een 23-megapixelsensor en een f/2.0-lens die standaard foto’s maakt met 8 megapixels. Door deze downsampling kunnen gebruikers zonder kwaliteitsverlies digitaal inzoomen en ogen de foto’s scherper en vertonen ze minder ruis. Ook de autofocus van de nieuwe camera is een stuk sneller dan bij voorgaande smartphones, doordat deze zijn voorzien van fasedetectie-autofocus.
De maximale lichtgevoeligheid van de sensor met 12.800 ISO is er hoog, waardoor je ook goede foto’s kunt maken bij weinig licht. In tegenstelling tot veel andere high-end smartphones hebben ook de nieuwe Z5-modellen geen optische beeldstabilisatie.
Snapdragon 810
Zowel de Xperia Z5 Compact, de Xperia Z5 als de Xperia Z5 Premium zijn uitgerust met een Qualcomm Snapdragon 810-soc. Sony heeft hiervoor gekozen, omdat de gpu hierin krachtig genoeg is om het 4k-paneel van de Z5 Premium aan te kunnen sturen.
Op de snelheid van de 3 nieuwe Sony telgen is met de 4 Cortex A53- en 4 Cortex A57-kernen in de rappe Snapdragon 810 soc absoluut niks aan te merken. Het nadeel van deze 810 is echter wel dat het warm kan worden en dat het behoorlijk wat stroom gebruikt. Het is dus nog maar de vraag of je met deze smartphones een hele dag op één accu kunt werken. De praktijk zal het uitwijzen.
Door de hoog oplopende temperaturen kan ook bij de Z5-toestellen, net als voorheen bij de Xperia X3+, de camera-app zich sluit wegens te hoog opgelopen temperaturen. Dat is natuurlijk een high-end smartphone onwaardig. Bij de testmodellen was de firmware gedateerd, dus Sony heeft nog alle tijd om de toestellen van nieuwe firmware te voorzien om dergelijke zaken te optimaliseren. Hopelijk is dan ook dit probleem verleden tijd.
Het 4k-scherm van de Xperia Z5 Premium
Bij VR zou een dergelijke pixeldichtheid echter wel interessant zijn, zoals Samsung doet door als accessoire de Gear VR te verkopen. Sony heeft die echter niet, maar dat komt misschien later nog. Sony heeft bij de Xperia Z5 en de Z5 Compact niet die extreme resolutie gebruikt, namelijk 1280×720 pixels op het 4.6”-scherm en 1920×1080 pixels op de 5.2”-versie.
Conclusie
Sony komt met de sterk verbeterde Xperia Z5-serie geen moment te vroeg. Het begon er al op te lijken dat Sony geen moeite meer wou doen om van hun high-end smartphones nog een succes te maken. Met de vernieuwingen van de nieuwe Xperia-lijn laat Sony echter zien wel degelijk die moeite te willen doen. Tevens lijkt het een goede zet om de gehele lijn, van klein tot groot, in één keer te presenteren.
Sony bespaart productie- en ontwikkelingskosten door in alle toestellen vrijwel dezelfde hardware te gebruiken. Of de Snapdragon 810 echter de juiste keuze is, zal de praktijk moeten uitwijzen. Sony zal de Xperia Z5 en de Xperia Z5 Compact begin oktober op de markt brengen, en de Xperia Z5 Premium volgt een maand later. Tijd genoeg nog voor Sony om nog het een en ander te verbeteren in de software van de testmodellen.
Add comment