Huawei wordt verdacht van spionage: waar of niet?

Sinds een aantal weken komt Huawei vaak in het nieuws doordat het wordt verdacht van spionage. Vooral Amerikanen reageren hier op en sommige winkels hebben zelfs de smartphone niet meer in hun aanbod. Maar wat is nu de waarheid en wat betekent dit voor ons in Nederland? Het Zuid-Koreaanse bedrijf bevat geen groter gevaar dan andere ICT bedrijven.

Huawei wordt verdacht van spionage

Waar komt nou het idee vandaan dat het Chinese elektronicamerk spionage uitvoert? Het komt voor een groot deel omdat de Chinese overheid goede banden heeft met het bedrijf. Door de goede connectie met de Chinese autoriteiten wordt er gedacht dat er in de toestellen van Huawei spionagemateriaal is geïmplementeerd. Dit zorgt er met name in Amerika voor dat het bedrijf niet meer vertrouwd wordt.

Als dit zo is, dan kan China op een gemakkelijke manier iedereen die een gsm van het merk gebruikt, afluisteren. Doordat het merk in 172 landen wordt verkocht en gebruikt, kunnen de Chinezen hierdoor veel informatie in handen krijgen. De Amerikanen zijn hier bang voor en hebben daarom een uitspraak gedaan over de toestellen van Huawei.

Huawei wordt verdacht van spionage

De producten van Huawei worden afgeraden in Amerika

Er zijn meerdere inlichtingsdiensten in Amerika die in hun onderzoek waarschuwen voor de onderneming. De FBI en CIA geven aan zich ernstig zorgen te maken over de veiligheid en betrouwbaarheid van het merk. Na de uitspraak van deze inlichtingsdiensten zijn er veel Amerikanen die geen gebruik meer willen maken van het smartphonemerk. De inlichtingsdiensten geven aan dat vooral de mogelijkheid op stelen en het aanpassen van informatie groter is bij een Huawei dan bij andere telefoons. Ze geven zelfs aan dat er een grote kans is op spionage via de toestellen.

Echter hebben deze inlichtingsdiensten helemaal geen bewijs kunnen vinden van de mogelijke spionage. Toch lijkt het er ook op dat de Amerikaanse overheid ook providers onder druk zet om geen Huawei’s meer te verkopen of aanbieden. De meeste providers hadden al geen Huawei’s in het aanbod maar steeds meer providers halen de Huawei ook weg uit hun aanbod. Het Zuid-Koreaanse bedrijf biedt naast telefoons ook steeds meer andere producten aan zoals smartwatches en laptops.

Huawei wordt verdacht van spionage

Het gevolg voor ons in Nederland

Maar wat is nu de waarheid? Doordat de Amerikaanse inlichtingsdiensten dit hebben geroepen, heerst er veel onrust rond de international. Echter is absoluut niet bewezen dat het bedrijf een grotere kans heeft op spionagemogelijkheden dan ieder ander toestel. De onderneming zelf geeft aan dat er geen reden is om ongerust te zijn en dat het bedrijf net zo veilig is als ieder ander bedrijf dat telefoons aanbiedt.

In Nederland heeft de inlichtingsdienst nog niets over de zaak gezegd en ook de overheid werkt het verkopen van Huawei’s niet tegen. Hieruit kun je dus opmaken dat het niet gevaarlijk is om een Huawei smartphone aan te schaffen en te gebruiken.

Ook de cijfers wijzen uit dat het er geen reden is om je ongerust te maken. Huawei is in China marktleider en wordt in Europa ook steeds meer verkocht. De meeste Huawei gebruikers geven aan erg tevreden te zijn en niks te merken van de onrust rondom het merk.

Heb jij een Huawei? Zou jij een telefoon aanschaffen ondanks dat deze international wordt verdacht van spionage?

Gabrielle van der Lee

Gek op de nieuwste gadgets en constant actief op alle sociale media. Ik ga nooit op pad zonder mijn telefoon!

7 comments

 • Wel, dit geeft weer een andere kijk op zaken. Ik vond juist geweldig dat dit merk voldoende concurrentie biedt voor de Android toestellen en zelfs voor iPhone. Ik denk eerder dat zwaar hieraan wordt gehangen om Huawei uit het veld te slaan. Toch blijf ik voor nu bij iPhone.

 • De Amerikaanse diensten hebben boter op hun hoofd en niet zo’n beetje ook. Mij staat de afluisteraffaire van de diverse telefoons van Europese regeringsleiders oa van zelfs Merkel nog vers in het geheugen.
  Bovendien, waar werd Apple ook al weer gemaakt?

 • In mijn ogen ,gewoon een reactie van de Amerikanen. Omdat hun Amerikaanse product niet meer op nr. 1 staat.Gewoon een trucje voor de verkoop te hinderen.
  Huawei komt van ver en gaat zijn status echt niet hier voor op het spel zetten . Wat een kinderachtige reactie . Doet me denken aan mijn kinderen ,toen ze 5 jaar waren.

 • Onrust zaaien door due maffe americanen. Willen weer over de wereld de baas zijn. Samsung dwingt niet. Manipuleerd niet. Google luisterd niet mee als je zit te schijten met welke android dan ook. Rot toch op. Al jaren huawei gebruiker en ik vind meer veiligheid opties dan op welke andere android variant van een ander merk. Laten die americanen in hun eugen tuin pissen en europa met rust laten met hun gestoorde onrust.

 • “Ook de cijfers wijzen uit dat het er geen reden is om je ongerust te maken.”

  Dus omdat consumenten die geen idee hebben hoe je spionagesoftware zou moeten herkennen, en waarvan 99,99999999% daar ook niet eens toe in staat is, zijn een bewijs dat het allemaal wel goed zit?

  Als dit kleine stukje software ergens in de firmware verborgen zit hebben veiligheidsdiensten al moeite om het er uit te halen, maar smartphonetrends stelt haar vertrouwen volledig op de consument die toch wel koopt, vooral als het lekker goedkoop is.

  En nee, natuurlijk merk je er als gebruiker niets van. Dat zou wel het domste van Huawei zijn als ze spioneren. Wat verwacht je dan, een melding in je scherm: “Wij zenden nu al uw persoonlijke gegevens door naar de Chinese overheid”?

 • ik heb pas een huawei p30 pro gekocht via tele2 en het toestel bevalt me prima. ik vindt het een super toestel . ik heb hier voor iphone 6s plust gehad en die was ook een super toestel , maar de reden dat ik naar huawei p30 pro ben overgestapt is dat je de toestel een stuk beter is dan de zijn concurrent is en je krijgt ook heel veel cadeautjes er bij zo heb ik een sonos 1 luidspreker , 2x snel laders en een draadloze snel lader en plus een huawei weegschaal gratis bij gekregen, nou daar kan die gierige zoontje van dagobert trump (apple) niet tegen concurreren. maar alleen is nu mijn vraag , wat als die domme Nederlandse regering weer achter die Amerikaanse slechte clown blindelings gaat. hoe zit het met de garantie . ik neem aan als ze die huawei onklaar maken dan is het logisch gezien dat ik mijn geld terug moet krijgen van waar ik mijn toestel heb gekocht of de Nederlandse regering aanspraakkijk stellen voor de schade.

Volg ons

Volg onze sociale media accounts op direct op de hoogte te zijn van de laatste smartphonetrends.