Een pestvrije, digitale omgeving!

Een pestvrije, digitale omgeving

Het digitale tijdperk heeft ons veel gebracht. Veel mogelijke manieren om met elkaar in contact te komen. Het laatste nieuws zo snel mogelijk in je bezit hebben. Snel en gemakkelijk winkelen, zonder dat je de deur uit hoeft. Bijna alles wat je wilt weten is online terug te vinden. Helaas zit er ook een keerzijde aan het internet: pesten. Mensen online treiteren en pesten is anoniem en veilig, daarom wordt het veel gedaan.

Cyberpesten

Als je bij pesten alleen aan kinderen denkt, heb je het helemaal mis. Vooral jongeren en volwassen doen mee aan dit fenomeen. Open eens de reacties van een discussiepunt op Facebook: de meest wrede, respectloze reacties worden eruit gegooid. Mensen worden voor de meest vreemde dingen uitgemaakt. In de realiteit zal dit nooit voorkomen, maar omdat je veilig achter je scherm zit, maken veel mensen gebruik hiervan. De term die gebruikt wordt voor het treiteren en pesten online is cyberpesten. De laatste jaren is dit een serieus probleem geworden en velen hebben het al proberen te stoppen. Helaas gaat dit moeilijker dan gedacht, want zoals eerder verteld: cyberpesten gebeurt veelal anoniem en mensen weten de gevolgen van het commentaar die ze geven vaak niet. Toch doet Vodafone een poging om dit duidelijk te maken, met een mooie samenwerking.

Een sterkte samenwerking

De telecomgigant Vodafone en het mobiele platform Snapchat zijn de uitdaging aangegaan om het cyberpesten in Europa tegen te gaan. Samen zijn ze, speciaal voor de Anti-Bullying Week, een campagne gestart om een statement tegen pesten te voeren. Via Snapchat kunnen gebruikers foto’s naar elkaar sturen met een beschrijving erbij. Het platform heeft tegenwoordig ook filters en animaties die de leden kunnen gebruiken en hier heeft Vodafone ook gebruik van gemaakt. Alle Europese gebruikers van Snapchat, kunnen speciale filters over hun foto’s leggen, die tegen pesten staan. Vodafone heeft speciale emoji’s ingezet, de BeStrong emoji’s, om de foto’s te versterken. Met deze factoren samen moeten de online-gebruikers zich bewust worden van het cyberpesten en wat de gevolgen hiervan zijn. De kracht van de twee bedrijven zullen ervoor zorgen dat veel mensen bereikt worden. Een stap in de goede richting naar een pestvrije, digitale omgeving.

Stijn Belmans

Technologiefan, communicatiegeek, Wordpressontdekker. Dat ben ik samengevat in 3 woorden. Meer weten? Check mijn artikels of mijn website.

Add comment

Volg ons

Volg onze sociale media accounts op direct op de hoogte te zijn van de laatste smartphonetrends.