OV-chipkaart mobiel

De OV-chipkaart op je smartphone.

Weg met de ov-chipkaart

Je trein, bus, metro of tram rit kan je binnenkort betalen met je bankpas of je mobiele telefoon. Dit is het plan van de Nederlandse vervoerbedrijven. De vervoerbedrijven in Nederland willen af van de ov-chipkaart en over op andere betaalmethoden. Dit betekent nooit meer last van een te laag saldo op je ov-chipkaart, want hij haalt het bedrag gelijk van je rekening af, je hoeft niet meer op te waarderen.

Proefperiode

Dit najaar begint er in Amersfoort op de Valleilijn een proef met het inchecken met de bankpas maakte Metro bekend. Mocht deze proef een succes worden, kan het zo maar gebeuren dat volgend jaar iedere reiziger zijn ov-chipkaart kan weggooien en vervangen door hun bankpas. In Londen is het al mogelijk om in te checken met je bankpas. Hierdoor wordt er als eerst geïnvesteerd in die techniek. Voor het inchecken met je mobiele telefoon is andere techniek nodig, deze is nog in ontwikkeling.

Chipkaart in je smartphone

KPN en Vodafone, de grootste telecombedrijven van Nederland, zijn begonnen met het testen van de ov-chipkaart op je telefoon. De telecombedrijven hebben honderden vrijwilligers die de komende maanden gaan reizen in het openbaar vervoer op hun mobiele telefoon. Beide bedrijven hebben de ov-chipkaart gezet op het secure element van de simkaart. Bij Vodafone zit de ov-chipkaart in de Vodafone wallet-app. KPN heeft een nieuwe app laten maken die de functie van de ov-chipkaart overneemt. Deze app werkt alleen nog op Android.

Testresultaten

Uit de test komen veel verschillende resultaten. Ook zit er veel verschil tussen de poortjes van de verschillende vervoerders. Zo werken de poortjes van de NS beter dan de zuilen van de NS, en de zuilen van de NS werken weer beter dan die van andere vervoerders. Deze verschillen moeten verwijderd worden voordat we gebruik kunnen maken van deze dienst.

Wanneer iedereen gebruik kan maken van inchecken met je mobiele telefoon is nog niet bekend, KPN begint in 2016 met het uitgeven van simkaarten met secure element, zodat, als de dienst commercieel gebruikt kan worden, er al veel klanten de juiste simkaart hebben.

Stijn Belmans

Technologiefan, communicatiegeek, Wordpressontdekker. Dat ben ik samengevat in 3 woorden. Meer weten? Check mijn artikels of mijn website.

Add comment

Volg ons

Volg onze sociale media accounts op direct op de hoogte te zijn van de laatste smartphonetrends.