SmartHome Automatisering Somfy

Bestuur je huis via je smartphone

We leven in een digitaal tijdperk waarin bijna alles mogelijk is met slechts één druk op de knop. Heb je trek in een pizza? Geen probleem, die is binnen 30 minuten bij je thuis afgeleverd. Je hoeft alleen op je smartphone aan te klikken welke pizza je wil. Je kan zelfs betalen zonder daar je pinpas voor te gebruiken. Een smartphone biedt oneindige mogelijkheden, eten bestellen, online shoppen, vakanties boeken, enzovoorts.

De technologie heeft grote sprongen gemaakt in de afgelopen 20 jaar. Helaas bestaan er nog geen tijdmachines, maar wat wel mogelijk is: je huis besturen met je smartphone. Hoe dat werkt leggen wij je uit.

Hoe werkt huisautomatisering?

Huisautomatisering of domotica klinkt heel futuristisch en vaak denkt men dat dit alleen voor mensen is die meer te besteden hebben. Dit is echter niet het geval. Een domotica systeem koop je al vanaf 25 euro. Je hoeft namelijk niet in één keer je hele huis ‘smart’ te maken.

Als je op zoek bent naar een goedkopere optie of eerst wil zien of een smarthome iets voor jou is, raden we aan om bijvoorbeeld alleen een aansluiting tussen de lampen en je telefoon kopen. Dan is er naast de stroomkabel ook een draadloze WiFi verbinding noodzakelijk die in verbinding staat met je telefoon. Via een app bestuur je dan je lampen. Mensen die s ’ochtends vroeg last hebben van felle lampen, dimmen gemakkelijk de lampen via een smartphone of tablet. Heb je wat meer te besteden? Dan raden we aan één centraal systeem te kopen. In dat geval is gelijk je hele huis verbonden en heb je een Smarthome waarop je allerlei verschillende devices kunt aansluiten en scenario’s op kunt aanmaken.

Wat kan je bedienen met je app?

Doormiddel van een huisautomatisering app, bestuur je alle voorwerpen die verbonden zijn. Hieronder een lijst met een paar dingen die doormiddel van automatisering mogelijk zijn.

  • Je zonwering openen en sluiten kan tegenwoordig met je telefoon. Door een simpele druk op de knop sluiten je gordijnen of rolluiken automatisch. Het is zelfs zo dat je met de juiste instellingen niet eens meer op de knop hoeft te drukken. Een smarthome kan bijvoorbeeld meten wanneer de zon fel schijnt en dan zelf de gordijnen of rolluiken sluiten. Daarnaast is het mogelijk vaste tijden instellen waarop je gordijnen openen en sluiten. Als je wekker bijvoorbeeld om half 7 gezet is, kan je je gordijnen om half 7 laten openen.
  • Lampen bedienen kan eveneens met je smartphone. Deze kun je doormiddel van een timer aan en uit laten gaan of dimmen. Via je smartphone wijs je met een balk precies aanwijzen hoe fel je de lampen wil laten schijnen. Mensen die overgevoelig zijn voor fel licht, hebben hier baat bij omdat ze op deze manier zelf kunnen bepalen hoe de lampen zijn ingesteld via een app.
  • De garagedeur kan je verbinden aan je telefoon. Op deze manier hoef je je geen zorgen te maken over het vergeten van de afstandsbediening en hoef je niet de auto uit als je na een lange dag thuiskomt.

Eigenlijk kan bijna alles op deze manier bediend worden met een smartphone. Een functie die perfect is voor jou, als jij iemand bent die vaak dingen vergeet of als je veel stress hebt is een ‘Ik ga naar bed’ functie. Wanneer je deze knop indrukt, wordt alles voor je geregeld. De gordijnen sluiten, alle lampen en apparatuur gaan uit en je wekker wordt gezet, zodat jij niets meer hebt om je zorgen over te maken. Zo heb je een gepersonaliseerde functie die aan jouw wensen voldoet.

Veiligheid met huisautomatisering

Het meest voor de hand liggende voordeel van een domotica systeem is dat je van alle gemakken voorzien bent. Je huis op je eigen wensen afstellen en vanuit je luie stoel je huis bedienen via je smartphone of tablet is binnen handbereik dankzij huisautomatisering. Naast het grote gemak dat huisautomatisering met zich mee brengt, zijn er andere voordelen verbonden aan een domotica systeem. Veiligheid is een groot voordeel. Om het gevoel van veiligheid bij jou te vergroten, installeer je bijvoorbeeld een paniekknop in de slaapkamer waardoor de politie wordt gebeld. Voor mensen die graag controle hebben over hun huis, is het mogelijk om vanaf je telefoon je huis af te sluiten en camerabeelden te bekijken van de outdoor IP camera die je oprit filmt. Dit is op elk gewenst moment en vanaf elke locatie mogelijk. Eveneens is dit handig als je bijvoorbeeld op vakantie gaat. Zo hoef je niet bang te zijn voor inbraak omdat je vanaf een afstand je huis in de gaten houdt en zorgt dat je een melding krijgt als er beweging in je huis is. Al met al is er in 2018 dus geen reden meer om geen domotica systeem in je huis te hebben. Vanaf je smartphone je huis bedienen, brengt alleen maar voordelen met zich mee. Het neemt je werk uit handen zodat je meer tijd kunt besteden aan leuke dingen.

Bron: https://shop.somfy.nl/

Stijn Belmans

Technologiefan, communicatiegeek, Wordpressontdekker. Dat ben ik samengevat in 3 woorden. Meer weten? Check mijn artikels of mijn website.

Add comment

Volg ons

Volg onze sociale media accounts op direct op de hoogte te zijn van de laatste smartphonetrends.