Instagram

Vertel je verhaal met woorden op Instagram Stories

Wie Instagram zegt, zegt een eindeloze stroom foto’s. Tenminste, zo leek het toch. Instagram biedt binnenkort de mogelijkheid om pure tekst te typen. Deze feature zal deel uitmaken van Instagram Stories, de modus van Instagram waarbij je een fotoverhaal post dat 24 uur beschikbaar blijft. De nieuwe functionaliteit van Instagram Stories heet kort maar krachtig “Type Mode”.

Breng onder woorden wat je voelt en denkt in Instagram Stories

Waarom deze verandering? Het officiële statement heeft een groot hoera-gehalte. “Met deze wijziging kun je nu ook je gedachten kleurrijk en expressief onder woorden brengen”, luidt het vrij vertaald in een blog post van Instagram. Deze nieuwe feature gaat gepaard met een aantal fancy layout-functies, zoals het kiezen van fonts en het gebruiken van stijlen. Zo zijn tekstboodschappen ook leuk om zonder foto te bekijken. Er zijn veel toffe lettertypes en ook van de achtergrondkleur kun je iets heel creatiefs en opvallend maken.

Gaat Instagram Facebook achterna met functies zoals deze?

Een andere reden kan gewoon zijn dat de Facebook, de eigenaar van Instagram, met deze feature een bepaalde schaalvergroting wil doorvoeren bij Instagram. Bij Facebook kun je al veel langer dan vandaag dergelijke tekstboodschappen op je tijdlijn zetten, bijvoorbeeld om mensen te bedanken voor verjaardagswensen. Ook Facebook Stories heeft een gelijkaardige functie. Het lijkt erop dat de nieuwe Type-mode van Instagram hier erg op zal gelijken. Deze schaalvergroting, als we het zo kunnen noemen, zou de Instagram Stories beter moeten profileren tegenover concurrent Snapchat. Maar de vraag is of de typische eigenheid van Instagram zo niet verloren gaat. Voor veel professionele fotografen is Instagram intussen hét medium en je leert er veel over fotografie in het algemeen.

Beschikbaar vanaf versie 30 van Instagram

Hoe zal de Type Mode dan concreet werken? Heel eenvoudig eigenlijk. Je opent je camera en ziet Type naast Normal onder de opnameknop. Je drukt op Type en begint simpelweg te schrijven wat er in je opkomt. Daarna zorg je voor de nodige opsmuk en klaar is kees!

De nieuwe feature zal trouwens beschikbaar zijn bij versie 30 van Instagram. Download deze versie voor iOS in de Apple App Store of de versie voor Android op Google Play.

Instagram

Niet iedereen is fan van deze functionaliteit

Niet iedereen is een voorstander de Instagram Stories Type Mode, blijkt intussen op veel berichten. Zo vinden invloedrijke bloggers dat Facebook gewoon zijn eigen features in andere social media integreert zonder er een duidelijke meerwaarde aan te geven. Veel gebruikers houden van Instagram, precies omwille van het feit dat het een eindeloze stroom beelden en video is. Ze vinden dat je Twitter of Facebook voldoende kunt gebruiken als je behoefte hebt om tekst te lezen. Een stukje tekst of een gedachte is ook niet hetzelfde als een foto waaruit een duidelijke mood spreekt. De vraag is inderdaad of social media niet beter zijn als ze elk hun eigen sterktes volop uitspelen. Wat denken jullie hierover?

Lodewijk & Lies

Add comment

Volg ons

Volg onze sociale media accounts op direct op de hoogte te zijn van de laatste smartphonetrends.